Doskonałe dwukolorowe ule, które zrobisz nawet bez specjalnych foremek świątecznych

Przepis Doskonałe dwukolorowe ule, które zrobisz nawet bez specjalnych foremek świątecznych
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Po dłuższym czasie nareszcie jakiś super pomysł, jak upiec świąteczne smakołyki również bez specjalnych foremek. Wystarczy użyć zwykłej ręcznej wyciskarki do cytrusów i troszkę improwizować z ciastem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

250 gmasła
100 gcukru pudru
1 szt.jajko
480 gmąki
1 łyżkaskrobi ziemniaczanej
1 łyżkakakao
orzechy do nadziewania
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystkie składniki oprócz kakao daj do miski i zrób z nich kulkę ciasta. Ciasto podziel na pół. Do jednej części dodaj łyżkę kakao.
  2. Przygotuj wyciskarkę do cytrusów i obróć do góry dnem. Do otworu włóż woreczek foliowy, aby było łatwiej wyjąć ciasto. Z jasnego i kakaowego ciasta weź mniejszy kawałek, połącz je ze sobą i uformuj kuleczkę.
  3. Kuleczkę wciśnij do wyciskarki do cytrusów, w środków zrób dołek, włóż do niego posiekane orzechy. Zalep ciastem i wyjmij  z wyciskarki.
  4. Ule układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalną folią do pieczenia i upiecz. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj.
  5. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj