NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Doskonała wieprzowina w tradycyjnym sosie. Wypróbuj mój ulubiony przepis na smaczny obiad.
Doskonała wieprzowina w tradycyjnym sosie. Wypróbuj mój ulubiony przepis na smaczny obiad.
Doskonała wieprzowina w tradycyjnym sosie. Wypróbuj mój ulubiony przepis na smaczny obiad.
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ten przepis na miękkie mięso wieprzowe w świetnym sosie, które jest gotowe raz dwa na pewno znajdzie miejsce w Twoim zeszycie z przepisami, a nie tylko w naszym.

NajKasia    ·   17.8.2023

Doskonała wieprzowina w tradycyjnym sosie. Wypróbuj mój ulubiony przepis na smaczny obiad.

Ten przepis na miękkie mięso wieprzowe w świetnym sosie, które jest gotowe raz dwa na pewno znajdzie miejsce w Twoim zeszycie z przepisami, a nie tylko w naszym.

35 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki
1 kg
udziec wieprzowy
1 szt.
mniejsza cebula
2 szt.
marchew
1 szt.
pietruszka
3 szt.
ząbek czosnku
1 szt.
skórka z cytryny
150 ml
białego wina
1 szt.
listek laurowy
do smaku
mielone ziele angielskie
do smaku
mielony czarny pieprz
do smaku
mielony kminek
do smaku
sól
do zagęszczenia
mąka
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
  1. Mięso wieprzowe oczyść, pokrój w plastry, posól, popieprz i rozbij tłuczkiem.
  2. Mięso krótko podsmaż na oleju.
  3. w garnku na oleju podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj pokrojoną marchew, czosnek i pietruszkę i również podsmaż.
  4. Podlej winem i poczekaj aż się zredukuje.
  5. Do warzyw dodaj mięso, podlej wodą, dodaj mielone ziele angielskie, mielony kminek i liść laurowy, posól i duś aż będzie miękkie.
  6. Gotowe mięso wyjmij i blenderem zmiksuj sos.
  7. Na koniec dodaj skórkę z cytryny i zagęść mąką wymieszaną w wodzie. Poczekaj aż się zagotuje i podawaj z makaronem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz