SKŁADNIKI
Ciasto:
1 kgmąki
600 mlletniej wody
2 łyżeczkisoli
2 łyżeczkikminku
1 kostkadrożdży
2 łyżkioleju
1 łyżkacukru
1 szt.jajko
- Najpierw zrób zaczyn z kubka letniej wody, cukru i kostki drożdży... zanim zaczyn wyrośnie wymieszaj mąkę z solą i kminkiem, dodaj olej i zaczyn a potem stopniowo dodawaj letnią wodę - zrób gładkie ciasto.
- Uformuj bochenek, przykryj go ściereczką i pozostaw w cieple do wyrośnięcia na około 45 minut. Blaszkę wysmaruj smalcem lub olejem, połóż na niej bochenek wyrośniętego ciasta i ponownie pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 225°C, bochenek na wierzchu nadetnij ostrym nożem, posmaruj roztrzepanym jajkiem a następnie piecz na dole piekarnika przez 15 minut, potem zmniejsz temperaturę do 200°C i dopiecz przez 25 minut.
- Przepraszam za te dziury :D sprawdzałem czy nie jest surowy :D to była moja pierwsza próba i muszę przyznać, że chleb jest doskonały i zupełnie się nie spodziewałem, że od razu wyjdzie mi taki dobry :) kto spróbuje niech zostawi komentarz :)
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Domácí chléb.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Domáci chlieb.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Hausbrot an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Házi kenyér.
KOMENTARZE DO PRZEPISU