Domowa wieprzowina z przyprawami

Przepis Domowa wieprzowina z przyprawami

Dodał: NajKasia, 9.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tego mogłabym z chlebem jeść dużo i bardzo często!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 9.4.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

3 kgboczku z kością i skóra
3 łyżeczkimielonego kminku
2 łyżeczkiświeżo mielonego pieprzu
sól peklowa lub kuchenna (na kilo mięsa netto 21 gram)
woda (na słoik o pojemności 0,7 l 2 łyżki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Boczek pozbaw kości (kości użyj np. do pieczenia) i pozbaw skóry, którą pokrój na większe kawałki (5x5 cm)
  2. Mięso pokrój w kostkę 2x2 cm, daj do miski, dodaj sól lub sól peklową, pieprz i kminek. Porządnie wymieszaj. Słoiki wyparz wodą, wieczka wygotuj. Do słoików daj wodę i napełnij je mięsem. Na górę daj skórkę z boczku. Krawędzie słoików wytrzyj papierowym ręcznikiem, zakręć i włóż do garnka do przetworów. Zalej wodą powyżej krawędzi słoików.
  3. Pasteryzuj w temperaturze 100 stopni przez dwie godziny. Pozostaw w garnku do przetworów do następnego dnia i powtórz cały proces ale z tą różnicą, że pasteryzowanie skróć do godziny. Pozostaw, aby trochę ostygło, wyjmij z garnka i gotowe.
  4. Jeszcze, aby wszystko było jasne. Miałam 2 kg boczku netto. Na tę ilość dałam 42 g soli. Gramy!

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj