Domowa szynka wieprzowa

Przepis Domowa szynka wieprzowa

Dodał: NajKasia, 20.3.2021

Kategorie: Wędliny, Mięso, Mięso wieprzowe

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Na tyle na ile znam mojego męża to nawet nie pamięta kiedy jest dzień kobiet więc zwykle nie dostaję z tej okazji kwiatków. Ale buziaka bym mogła dostać, co nie? jeśli nie z okazji dnia kobiet to chociaż za tą pyszność.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 20.3.2021

Kategorie: Wędliny, Mięso, Mięso wieprzowe

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

2 kgoczyszczonej łopatki wieprzowej (pokrojonej w drobną kostkę, 1 garstka bardzo drobno)
30 gsoli
2 łyżeczkicukru pudru
1/2 łyżeczkimielonego pieprzu
200 mlzimnej wody
20 gsoli peklowej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Na początek informacja dla wszystkich, którzy już przy pierwszej sylabie słowa "sól peklowa" zaczną się żegnać. Przy produkcji szynki trzeba jej użyć aby przyrządzić piiiiięknie różową i pachnącą szyneczkę a nie szarawą konserwę mięsną. Wspomniana ilość jest jednak znacznie mniejsza niż w podobnych zwykle kupowanych w sklepach produktach, więc z pewnością po zjedzeniu tej domowej szynki nie umrzecie ani nie zachorujecie na żadną chorobę cywilizacyjną. Już bardziej prawdopodobne że przejedzie was autobus. , krok 1
  2. Wszystko w misce dokładnie ręką mieszaj przez co najmniej pół godzi (jest to bardzo ważne, powstanie takie "błotko", które później trzyma mięso razem), następnie zamknij i włóż do lodówki na 48 godzin. W trakcie tego czasu kilka razy lekko wymieszaj ręką. 
  3. Następnie naprawdę mocno wciśnij do woreczka na salceson i włóż do garnka. Zalej ciepłą wodą, aby cała szynka była zanurzona w wodzie i gotuj przez około 2 godziny tylko delikatnie w temperaturze 75-80 stopni (nie więcej!), używaj termometru do gotowania.
  4. Następnie szybko schłodź w lodowatej wodzie, rozetnij opakowanie i poczekaj aż całkowicie ostygnie, aby niepotrzebnie nie wyciekł z niej sok.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj