NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Przekąski Dla pewności na Wielkanoc upiecz z podwójnej ilości składników. Doskonała przekąska z czosnkiem niedźwiedzim i serem.
Dla pewności na Wielkanoc upiecz z podwójnej ilości składników. Doskonała przekąska z czosnkiem niedźwiedzim i serem.
Przepis Dla pewności na Wielkanoc upiecz z podwójnej ilości składników. Doskonała przekąska z czosnkiem niedźwiedzim i serem.
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nie ważne czy chcesz poczęstować czymś swoich gości czy przygotować coś pysznego na stół dla swojej rodziny na weekendowy obiad, trójkąciki z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym serem zawsze się sprawdzą. Ponadto zbliża się Wielkanoc więc możesz zapisać ten przepis i przygotować trójkąciki na wielkanocny poczęstunek. Sezon na czosnek niedźwiedzi właśnie się zaczyna.

NajKasia    ·   28.3.2023

Dla pewności na Wielkanoc upiecz z podwójnej ilości składników. Doskonała przekąska z czosnkiem niedźwiedzim i serem.

Nie ważne czy chcesz poczęstować czymś swoich gości czy przygotować coś pysznego na stół dla swojej rodziny na weekendowy obiad, trójkąciki z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym serem zawsze się sprawdzą. Ponadto zbliża się Wielkanoc więc możesz zapisać ten przepis i przygotować trójkąciki na wielkanocny poczęstunek. Sezon na czosnek niedźwiedzi właśnie się zaczyna.

10 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Składniki:

21 g
świeżych drożdży
300 ml
letniego mleka
500 g
mąki
1 łyżeczka
cukru kryształ
100 ml
oleju
1 szt.
jajek
sól

Na nadzienie:

250 g
masło w pokojowej temperaturze
1 garść
świeżego czosnku niedźwiedziego
80 g
wędzonego tartego sera (może być też niewędzony ser, w zależności od preferencji smakowych)

Do posmarowania:

1 szt.
roztrzepanego jajka

Do posypania:

nasiona sezamu
Sposób przepisu
Drukuj
10 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Do odrobiny letniego mleka dodaj rozdrobnij drożdże i dodaj łyżeczkę cukru. Następnie poczekaj aby powstał zaczyn. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj troszkę soli, olej i powstały zaczyn. Z mieszanki wyrób porządnie ciasto. Po trochę dodawaj resztę letniego mleka a potem wybór elastyczne ciasto.
  2. Z ciasta uformuj bochenek, delikatnie go posyp mąką i przykryj czystą ściereczką kuchenną. Pozostaw do wyrośnięcia na około 45–60 minut.
  3. W międzyczasie zacznij przygotowywać nadzienie. Masło, które musi być w pokojowej temperaturze lekko rozmieszaj i dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, grubość ciasta powinna być około pół centymetra. Płat rozwałkowanego ciasta ostrożnie posmaruj utartym masłem z czosnkiem niedźwiedzim a następnie posyp startym serem. Ciasto z mieszanką zroluj. Przygotowaną roladę pokrój na trójkąty albo na kółeczka. 
  5. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy kawałek posmaruj roztrzepanym jajkiem i delikatnie posyp nasionkami sezamu. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15–20 minut aż będą złociste. Smacznego!

Czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną gatunkową. To oznacza, że możliwość zbierania tej rośliny jest ograniczona - można go zbierać ręcznie wyłącznie na obszarze województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Można go znaleźć przeważnie w zacienionych i wilgotnych miejscach, występuje obficie w lasach łęgowych. Czosnek niedźwiedzi występuje u podnóża zboczy oraz w pobliżu strumieni i tworzy bardzo gęste populacje, które przyciągają swoim typowym zapachem czosnku niedźwiedziego.

W pozostałych województwach nie można zbierać czosnku niedźwiedziego, ale w okresie wiosennym często jest on dostępny na targach zdrowej żywności, jak również dostępne są produkty z niego.

Czosnek niedźwiedzi jest bogaty w witaminę C, działa jako antyoksydant i ma również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Najlepiej jest konsumować go na surowo, dodając na przykład do past do chleba. Zaczyna rosnąć na początku wiosny i można go zbierać do czasu, aż zacznie kwitnąć. Gdy jego zbiory są obfite to z czosnku niedźwiedziego można przygotować wiele ciekawych potraw, można nawet zastąpić nim klasyczny czosnek używany w kuchni. Swą zieloną barwą ożywia potrawy więc możesz spróbować zrobić z niego te nietypowe przekąski z ciasta drożdżowego z serem. Pokochasz te trójkąciki.

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz