Nie ważne czy chcesz poczęstować czymś swoich gości czy przygotować coś pysznego na stół dla swojej rodziny na weekendowy obiad, trójkąciki z czosnkiem niedźwiedzim i wędzonym serem zawsze się sprawdzą. Ponadto zbliża się Wielkanoc więc możesz zapisać ten przepis i przygotować trójkąciki na wielkanocny poczęstunek. Sezon na czosnek niedźwiedzi właśnie się zaczyna.
Czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną gatunkową. To oznacza, że możliwość zbierania tej rośliny jest ograniczona - można go zbierać ręcznie wyłącznie na obszarze województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego. Można go znaleźć przeważnie w zacienionych i wilgotnych miejscach, występuje obficie w lasach łęgowych. Czosnek niedźwiedzi występuje u podnóża zboczy oraz w pobliżu strumieni i tworzy bardzo gęste populacje, które przyciągają swoim typowym zapachem czosnku niedźwiedziego.
W pozostałych województwach nie można zbierać czosnku niedźwiedziego, ale w okresie wiosennym często jest on dostępny na targach zdrowej żywności, jak również dostępne są produkty z niego.
Czosnek niedźwiedzi jest bogaty w witaminę C, działa jako antyoksydant i ma również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Najlepiej jest konsumować go na surowo, dodając na przykład do past do chleba. Zaczyna rosnąć na początku wiosny i można go zbierać do czasu, aż zacznie kwitnąć. Gdy jego zbiory są obfite to z czosnku niedźwiedziego można przygotować wiele ciekawych potraw, można nawet zastąpić nim klasyczny czosnek używany w kuchni. Swą zieloną barwą ożywia potrawy więc możesz spróbować zrobić z niego te nietypowe przekąski z ciasta drożdżowego z serem. Pokochasz te trójkąciki.
Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz
Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu
Najlepsze przepisy video od nas, z którymi będziesz w stanie przygotować jedzenie łatwo i szybko.
Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny