NajPrzepis.pl Delikatne pieczywo z masłem czosnkowym
Delikatne pieczywo z masłem czosnkowym
Przepis Delikatne pieczywo z masłem czosnkowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.10.2021

Delikatne pieczywo z masłem czosnkowym

Znowu zmodyfikowałam pierwotny przepis :), tym razem zrobiłam z nadzieniem z sera. Jest pyszne, szczególnie jeszcze ciepłe.

Składniki

Ciasto

250 ml
mleka
400 g
mąki
2 łyżki
oleju
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżki
cukru
1/2 kostki
drożdży

Nadzienie:

100 g
startego twardego sera
1/2 łyżeczki
masła czosnkowego

Masło czosnkowe:

50 g
masła
7 ząbków
utartego czosnku
2 łyżki
pietruszki
1 szt.
żółtko do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Składniki na ciasto daj do maszyny do chleba albo do robota kuchennego. Ciasta nie pozostawiaj do wyrośnięcia tylko od razy zrób z niego małe bochenki, każdy po około 80 g.
  2. Do środka daj szczyptę sera i 1/2 łyżeczki masła czosnkowego.
  3. Uformuj z nich kulki jak na bułki i daj na blaszkę aby wyrosły. Przykryj ściereczką lub folią. Po wyrośnięciu zrób szklanką dołek i na każdą bułeczkę rozdziel masło czosnkowe.
  4. Dookoła posmaruj żółtkiem i pozostaw jeszcze do wyrośnięcia na 10 min.
  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na blaszce.

Moja grupa na FB: Receptíky pro jedlíky

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz