Delikatne pieczywo z masłem czosnkowym

Przepis Delikatne pieczywo z masłem czosnkowym

Dodał: NajKasia, 12.10.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Znowu zmodyfikowałam pierwotny przepis :), tym razem zrobiłam z nadzieniem z sera. Jest pyszne, szczególnie jeszcze ciepłe.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 12.10.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto

250 mlmleka
400 gmąki
2 łyżkioleju
1/2 łyżeczkisoli
1/2 łyżkicukru
1/2 kostkidrożdży

Nadzienie:

100 gstartego twardego sera
1/2 łyżeczkimasła czosnkowego

Masło czosnkowe:

50 gmasła
7 ząbkówutartego czosnku
2 łyżkipietruszki
1 szt.żółtko do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Składniki na ciasto daj do maszyny do chleba albo do robota kuchennego. Ciasta nie pozostawiaj do wyrośnięcia tylko od razy zrób z niego małe bochenki, każdy po około 80 g.
  2. Do środka daj szczyptę sera i 1/2 łyżeczki masła czosnkowego.
  3. Uformuj z nich kulki jak na bułki i daj na blaszkę aby wyrosły. Przykryj ściereczką lub folią. Po wyrośnięciu zrób szklanką dołek i na każdą bułeczkę rozdziel masło czosnkowe.
  4. Dookoła posmaruj żółtkiem i pozostaw jeszcze do wyrośnięcia na 10 min.
  5. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na blaszce.

Moja grupa na FB: Receptíky pro jedlíky

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj