Delikatne czekoladowe ciasto

Przepis Delikatne czekoladowe ciasto

Dodał: NajKasia, 13.3.2022

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Krem budyniowy wymieszany z masłem i delikatne biszkoptowe ciasto. Doskonałe ciasto o czekoladowym smaku.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 13.3.2022

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

400 gmąki
120 gcukru pudru
2 szt.żółtek
100 gmasła
175 gkwaśniej śmietany
2 łyżkikakao
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
szczyptasoli

Krem:

2 op.budyniu czekoladowego
400 mlmleka
100 gmasła
120 gcukru
100 gnutelli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło utrzyj razem z żółtkami i dodaj kwaśną śmietanę. Do utartego masła dodaj sypką mieszankę i wyrób gładkie ciasto, które podziel na3 części.
  2. Do dwóch części dodaj po łyżce kakao. Trzy części ciasta upiecz na odwróconej stronie blaszki w temperaturze 180 stopni. Piecz przez około 8-10 minut. Przed pieczeniem nakłuj widelcem.
  3. Do mleka dodaj cukier i zagrzej. Dodaj budynie w proszku i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostygnięcia.
  4. Po ostygnięciu wymieszaj z masłem i nutellą. Połącz mikserem.
  5. Ciemny płat ciasta posmaruj 1/2 kremu, połóż jasny płat i nałóż drugą część kremu. Trochę kremu pozostaw na wierzch. Dociśnij to drugim ciemnym ciastem i obciąż na godzinę książkami.
  6. Wierzch ozdób pozostałym kremem i widelcem zrób różne kształty. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj