Delikatne czekoladowe ciasto
Krem budyniowy wymieszany z masłem i delikatne biszkoptowe ciasto. Doskonałe ciasto o czekoladowym smaku.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
400 gmąki
120 gcukru pudru
2 szt.żółtek
100 gmasła
175 gkwaśniej śmietany
2 łyżkikakao
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
szczyptasoli
Krem:
2 op.budyniu czekoladowego
400 mlmleka
100 gmasła
120 gcukru
100 gnutelli
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło utrzyj razem z żółtkami i dodaj kwaśną śmietanę. Do utartego masła dodaj sypką mieszankę i wyrób gładkie ciasto, które podziel na3 części.
- Do dwóch części dodaj po łyżce kakao. Trzy części ciasta upiecz na odwróconej stronie blaszki w temperaturze 180 stopni. Piecz przez około 8-10 minut. Przed pieczeniem nakłuj widelcem.
- Do mleka dodaj cukier i zagrzej. Dodaj budynie w proszku i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Ugotuj gęsty budyń. Pozostaw do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu wymieszaj z masłem i nutellą. Połącz mikserem.
- Ciemny płat ciasta posmaruj 1/2 kremu, połóż jasny płat i nałóż drugą część kremu. Trochę kremu pozostaw na wierzch. Dociśnij to drugim ciemnym ciastem i obciąż na godzinę książkami.
- Wierzch ozdób pozostałym kremem i widelcem zrób różne kształty. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Jemné čokoládové řezy.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Jemné čokoládové rezy.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Zarte Schokoschnitten mit Creme an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Lágy csokoládés szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU