NajPrzepis.pl Czerwona soczewica po bolońsku. Perfekcyjny sos do makaronu jako wariant sosu bolognese, który u nas odniósł ogromny sukces.
Czerwona soczewica po bolońsku. Perfekcyjny sos do makaronu jako wariant sosu bolognese, który u nas odniósł ogromny sukces.
Przepis Czerwona soczewica po bolońsku. Perfekcyjny sos do makaronu jako wariant sosu bolognese, który u nas odniósł ogromny sukces.
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kiedyś dawno trafiłam na wegetariańską wersję znanego sosu bolognese. Zmodyfikowałam przepis, wypróbowałam a po tym jak odniósł w mojej rodzinie ogromny sukces, nawet u mojego mięsożernego męża, przygotowuję ten sos regularnie. Koniecznie daj szansę temu zdrowszemu wariantowi, będziesz zaskoczona, jaki jest świetny i że wcale nie brakuje mięsa.

NajKasia    ·   17.8.2023

Czerwona soczewica po bolońsku. Perfekcyjny sos do makaronu jako wariant sosu bolognese, który u nas odniósł ogromny sukces.

Kiedyś dawno trafiłam na wegetariańską wersję znanego sosu bolognese. Zmodyfikowałam przepis, wypróbowałam a po tym jak odniósł w mojej rodzinie ogromny sukces, nawet u mojego mięsożernego męża, przygotowuję ten sos regularnie. Koniecznie daj szansę temu zdrowszemu wariantowi, będziesz zaskoczona, jaki jest świetny i że wcale nie brakuje mięsa.

20 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
400 g
makaronu
300 g
czerwonej soczewicy
3 szt.
pomidorów
1 szt.
czerwona cebula
3 szt.
marchew
2 łyżki
przecieru pomidorowego
2-3 szt.
ząbków czosnku
do smaku
oregano
do smaku
liść laurowy
do smaku
sól
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Ugotuj makaron.
  2. Na oleju podsmaż pokrojoną cebulę, potem dodaj startą na tarce marchew i też podsmaż.
  3. Zasyp soczewicą, zalej wodą tak aby była centymetr nad soczewicą, dodaj przecier, oregano, liść laurowy i sól i duś aż będzie miękka. Jeśli soczewica wypije całą wodą i nie jest gotowa to należy po trochę dodawać wody. Gotowanie nie trwa długo, soczewica gotuje się raz dwa.
  4. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone pomidory i pozostaw aby się zagotowało.
  5. Sos sam w sobie jest gęsty dzięki soczewicy i zwykle nie ma potrzeby go zagęszczać, ale jeśli chcesz to możesz dodać mąki wymieszanej w wodzie.
  6. Sos wymieszaj z makaronem i na talerzu ozdób serem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz