NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Panna Cotta Czekoladowy tort (panna cotta)
Czekoladowy tort (panna cotta)
Przepis Czekoladowy tort (panna cotta)
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Doskonałe śmietankowe ciasto pełne kakao a na wierzchu starte wiórki czekoladowe. Zwykle przygotowuję takie ciasta ale tym razem miałam pomysł by wszystko dać do formy tortowej. I powstał z tego naprawdę luksusowy deser, który potrafię sobie wyobrazić również na imprezę. A nawet potrafię go sobie wyobrazić w wersji bez pieczenia - spód zastąpić klasycznym herbatnikowym jak przy cheesecake.

NajKasia    ·   29.7.2022

Czekoladowy tort (panna cotta)

Doskonałe śmietankowe ciasto pełne kakao a na wierzchu starte wiórki czekoladowe. Zwykle przygotowuję takie ciasta ale tym razem miałam pomysł by wszystko dać do formy tortowej. I powstał z tego naprawdę luksusowy deser, który potrafię sobie wyobrazić również na imprezę. A nawet potrafię go sobie wyobrazić w wersji bez pieczenia - spód zastąpić klasycznym herbatnikowym jak przy cheesecake.

Składniki

Ciasto:

250 g
mąki
1 szt.
jajko
60 g
cukru pudru
130 g
masła
szczypta
soli
szczypta
proszku do pieczenia

Nadzienie:

1000 ml
śmietany kremówki
60 g
kakao
150 g
cukru pudru
20 g
żelatyny (12 listków)
wanilia (lub aromat)

Ponadto będziemy potrzebować:

2 łyżki
dżemu morelowego
4 łyżki
posiekanych orzechów laskowych
3 łyżki
cukru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto wyrób gładką masę, którą zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na kształt formy (średnica 24 cm). Formę wyłóż papierem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i płat ciasta piecz przez około 15 minut. Przed pieczeniem ciasto nakłuj widelcem.
  2. Krem: Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Około 200 ml śmietany wymieszaj z cukrem i wanilią. Pozostałą śmietanę zagrzej na ogniu (uważaj, aby nie zaczęła się gotować) i wymieszaj z kakaową śmietaną - odstaw. Wymieszaj z przygotowaną żelatyną. Pozostaw do ostygnięcia a potem delikatnie zmiksuj mikserem. Wylej na upieczone ciasto i daj do lodówki aby stężało (2-3 godziny).
  3. Boki ciasta posmaruj marmoladą i rękoma nałóż orzeszki, któe obtocz w karmelizowanym cukrze. (Z cukru na patelni przygotuj karmel. Gdy karmel jest gotowy dodaj orzechy i wymieszaj.) Karamelizowane orzeszki (albo migdały) da się kupić również w sklepie - znajdziesz je pod nazwą krokant. Wierzch ozdób wiórkami czekoladowymi. Smacznegochuť!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz