NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Czekoladowo malinowy tort z bogatą warstwą bitej śmietany
Czekoladowo malinowy tort z bogatą warstwą bitej śmietany
Przepis Czekoladowo malinowy tort z bogatą warstwą bitej śmietany
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.1.2022

Czekoladowo malinowy tort z bogatą warstwą bitej śmietany

Czy znasz kogoś kto nie kocha połączenia czekolady, malin i bitej śmietany? To doskonała kombinacja smaków. Gdy spróbujesz tego ciasta, będziesz zachwycona. Nie jest ono wcale skomplikowane jeśli chodzi o przygotowanie i z pewnością Tobie również będzie smakować.

45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Spód:

75 g
herbatników pełnoziarnistych
75 g
mąki migdałowej
70 g
masła

Krem:

250 ml
śmietany kremówki
125 g
ciemnej czekolady
1 szt.
jajko

Krem II:

250 g
malin
2 łyżki
dżemu malinowego
250 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki zmiksuj na proszek i wymieszaj z mąką migdałową i roztopionym masłem. Włóż do formy do pieczenia o średnicy 20 cm i piecz w temperaturze 180°C przez około 5 minut.
  2. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę razem ze śmietaną kremówką. Na koniec zmiksuj z jednym jajkiem.
  3. Przygotowany krem wylej na wcześniej podpieczony spód i piecz jeszcze w temperaturze 160°C przez 15-20 minut. Pozostaw do ostygnięcia i wierzch posmaruj dżemem malinowym.
  4. Posyp malinami, możesz również użyć świeżych malin. Na koniec nałóż ubitą śmietanę i daj ciasto do lodówki aby się schłodziło.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz