NajPrzepis.pl Czekoladowe wilgotne ciasto z buraków
Czekoladowe wilgotne ciasto z buraków
Przepis Czekoladowe wilgotne ciasto z buraków
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   7.4.2021

Czekoladowe wilgotne ciasto z buraków

Doskonałe ciasto, które świetnie pasuje do kawy po obfitym obiedzie. Ja przygotowałam je w pół godziny (czas bez pieczenia). Jest naprawdę bardzo proste i bardzo smaczne. Pomimo iż do ciasta dodaje się buraki to nikt, kto go spróbował, nie odgadł że one tam są. Ciasto jest wilgotne i bardzo czekoladowe więc fanom czekolady na pewno będzie smakować. Koniecznie spróbuj i użyj wyrazistego w smaku dżemu, wtedy jest najsmaczniejsze.

Składniki
300 g
buraków
170 g
mąki
100 g
czekolady
125 g
masła
170 g
brązowego cukru
3 szt.
jajek
30 g
kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Buraki najpierw obierz i zetrzyj na tarce. Nie gotuj ich, tak jak jest podane w większości przepisów. Jest to może bardziej wymagające podczas tarcia, ale nie szkodzi.
  2. Masło z czekoladą rozpuść nad parą i pozostaw aby trochę ostygło. Użyłam wysokiej jakości czekolady 78%.
  3. Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo mieszaj z letnią rozpuszczoną czekoladą z masłem i startymi burakami a na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Ciasto wlej na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej wcześniej do temperatury 180 °C i piecz około 30-40 minut.
  5. Po wierzchu posmaruj ciasto dżemem  o wyrazistym smaku (ja użyłam dżemu porzeczkowego od mojej mamy), polej rozpuszczoną czekoladą z wysoką zawartością kakao, do której dodaj trochę mleka aby się lepiej rozsmarowywała i aby nie pękała przy krojeniu.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz