Czekoladowe wilgotne ciasto z buraków

Przepis Czekoladowe wilgotne ciasto z buraków

Dodał: NajKasia, 7.4.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe ciasto, które świetnie pasuje do kawy po obfitym obiedzie. Ja przygotowałam je w pół godziny (czas bez pieczenia). Jest naprawdę bardzo proste i bardzo smaczne. Pomimo iż do ciasta dodaje się buraki to nikt, kto go spróbował, nie odgadł że one tam są. Ciasto jest wilgotne i bardzo czekoladowe więc fanom czekolady na pewno będzie smakować. Koniecznie spróbuj i użyj wyrazistego w smaku dżemu, wtedy jest najsmaczniejsze.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 7.4.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

300 gburaków
170 gmąki
100 gczekolady
125 gmasła
170 gbrązowego cukru
3 szt.jajek
30 gkakao
1 małe op.proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Buraki najpierw obierz i zetrzyj na tarce. Nie gotuj ich, tak jak jest podane w większości przepisów. Jest to może bardziej wymagające podczas tarcia, ale nie szkodzi.
  2. Masło z czekoladą rozpuść nad parą i pozostaw aby trochę ostygło. Użyłam wysokiej jakości czekolady 78%.
  3. Jajka ubij z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo mieszaj z letnią rozpuszczoną czekoladą z masłem i startymi burakami a na koniec dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Ciasto wlej na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej wcześniej do temperatury 180 °C i piecz około 30-40 minut.
  5. Po wierzchu posmaruj ciasto dżemem  o wyrazistym smaku (ja użyłam dżemu porzeczkowego od mojej mamy), polej rozpuszczoną czekoladą z wysoką zawartością kakao, do której dodaj trochę mleka aby się lepiej rozsmarowywała i aby nie pękała przy krojeniu.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj