NajPrzepis.pl Czekoladowe ciasto MROWISKO
Czekoladowe ciasto MROWISKO
Przepis Czekoladowe ciasto MROWISKO
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.8.2021

Czekoladowe ciasto MROWISKO

Gdy pierwszy raz zrobisz to świetne ciasto, to zobaczysz, że natychmiast stanie się ulubionym. Luksusowy czekoladowy smak a do tego orzeszki.

Składniki

Ciasto:

300 g
mąki
150 g
masła
4 łyżki
cukru pudru
szczypta
soli
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 szt.
jajko

Nadzienie:

1/2 l
mleka
2 op.
budyniu czekoladowego
70 g
dobrej jakości gorzkiej czekolady
7 łyżek
cukru
80 g
masła
5 łyżek
całych orzechów laskowych
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj w kostkę pokrojone masło w temperaturze pokojowej, oraz jedno jajko i wyrób z tego gładkie ciasto, które zawiń w folię i odłóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. 200 ml mleka odlej do miski, dodaj budyń w proszku i dokładnie go utrzyj aby nie mieć grudek. Pozostałe mleko daj na ogień i doprowadź do wrzenia. Gdy mleko wrze dodaj cukier i poczekaj aż się rozpuści. Gdy cukier się rozpuści dodaj mleko z budyniem oraz połamana na kosteczki czekoladę i ugotuj gęsty krem, który odstaw. Do gorącego budyniu dodaj masło i mieszając rozpuść je. Garnek z budyniem zakryj folią lub pokrywą aby nie zrobiła się skórka i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Orzechy laskowe posiekaj na mniejsze kawałki.
  4. Ostudzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na 2 części. Jedną część rozwałkuj na wielkość blachy (25 x 35 cm). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim rozwałkowane ciasto, na które daj budyń czekoladowy. Ładnie go wygładź i posyp go posiekanymi orzechami laskowymi. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce na dużych oczkach i posyp po wierzchu.
  5. Tak przygotowane ciasto włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Po wierzchu możesz posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz