Cytrynowa babka

Przepis Cytrynowa babka

Dodał: NajKasia, 10.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Babka poszła zdobywać świat...nieeeee, została u nas w domu na śniadanie :-D Delikatna, krucha a jednocześnie wilgotna babka, która znika z talerza w kilka minut. Do tego filiżanka świeżej kawy, a dla dzieci kakao i mamy gotowe królewskie śniadanie. Przynajmniej tak właśnie jest u nas w domu. Zwykle robię ją wieczorem abyśmy rano mieli motywację by wstać z łóżka.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 10.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

250 gmąki
250 gcukru pudru
4 szt.większych jajek
szczyptasoli
100 mlgorącej wody
100 mloleju
1 małe op.proszku do pieczenia
wanilia mielona - lub 1 cukier waniliowy
starta skórka z 1 cytryny
sok z 3 większych cytryn

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. W drugiej misce zmiksuj (najlepiej przy użyciu robota kuchennego) żółtka, cukier wanilię i cukier do uzyskania kremowej mieszanki.
  2. Następnie dodaj wodę, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z cytryną a na końcu ręcznie rózgą wymieszaj pianę.
  3. Ja piekłam w tortownicy w temperaturze 170 stopni około 40 minut.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj