NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Curry placki z kurczaka i cukinii
Curry placki z kurczaka i cukinii
Przepis Curry placki z kurczaka i cukinii
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Muszę to wyznać... przed smażeniem w misce to wygląda jak różne rzeczy, ale nie jak jedzenie. Ale jak tylko da się to na patelnię i zacznie to pachnieć, nie ma już najmniejszych wątpliwości, że dziś na obiad będzie coś pysznego... Można to jeść również na zimno więc resztę zapakowałam mojemu małemu strażakowi, żeby je z sobą zabrał na konkurs.

NajKasia    ·   13.4.2021

Curry placki z kurczaka i cukinii

Muszę to wyznać... przed smażeniem w misce to wygląda jak różne rzeczy, ale nie jak jedzenie. Ale jak tylko da się to na patelnię i zacznie to pachnieć, nie ma już najmniejszych wątpliwości, że dziś na obiad będzie coś pysznego... Można to jeść również na zimno więc resztę zapakowałam mojemu małemu strażakowi, żeby je z sobą zabrał na konkurs.

35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
3 szt.
duże udka z kurczaka (pokrojone na drobniejszą kostkę)
1 szt.
średnio duża cebula (drobno pokrojona)
1 szt.
mała cukinia (około 250 g, starta na tarce na grubych oczkach)
5 szt.
jajek
1 łyżka
suszonego majeranku
1 łyżeczka
curry
1 łyżeczka
mielonej słodkiej papryki (dałam wędzoną)
1 łyżeczka
Maggi
1 łyżeczka
sosu Worcestershire
2 łyżeczki
sosu sojowego
1 łyżeczka
soli
1/2 łyżeczki
mielonego czarnego pieprzu
4 czubate łyżki
skrobi ziemniaczanej
olej do smażenia
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. W misce wymieszaj jajka, Maggi, sos Worcestershire i sos sojowy, dodaj przyprawy i sól, wsyp skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj rózgą. Do mieszanki dodaj mięso, wymieszaj i włóż na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia zetrzyj cukinię na grubych oczkach, delikatnie posól i pozostaw aby się "wypłakała", potem dokładnie ją odciśnij i dodaj do mieszanki mięsnej.
  3. Dokładnie wymieszaj, ponieważ skrobia ma tendencję spadać na dno. Nabieraj dużą łyżką i smaż na oleju małe placuszki aż będą miały z obu stron złocisty kolor.
  4. Kładź na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz