Curry placki z kurczaka i cukinii

Przepis Curry placki z kurczaka i cukinii

Dodał: NajKasia, 13.4.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Muszę to wyznać... przed smażeniem w misce to wygląda jak różne rzeczy, ale nie jak jedzenie. Ale jak tylko da się to na patelnię i zacznie to pachnieć, nie ma już najmniejszych wątpliwości, że dziś na obiad będzie coś pysznego... Można to jeść również na zimno więc resztę zapakowałam mojemu małemu strażakowi, żeby je z sobą zabrał na konkurs.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 13.4.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

3 szt.duże udka z kurczaka (pokrojone na drobniejszą kostkę)
1 szt.średnio duża cebula (drobno pokrojona)
1 szt.mała cukinia (około 250 g, starta na tarce na grubych oczkach)
5 szt.jajek
1 łyżkasuszonego majeranku
1 łyżeczkacurry
1 łyżeczkamielonej słodkiej papryki (dałam wędzoną)
1 łyżeczkaMaggi
1 łyżeczkasosu Worcestershire
2 łyżeczkisosu sojowego
1 łyżeczkasoli
1/2 łyżeczkimielonego czarnego pieprzu
4 czubate łyżkiskrobi ziemniaczanej
olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W misce wymieszaj jajka, Maggi, sos Worcestershire i sos sojowy, dodaj przyprawy i sól, wsyp skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj rózgą. Do mieszanki dodaj mięso, wymieszaj i włóż na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia zetrzyj cukinię na grubych oczkach, delikatnie posól i pozostaw aby się "wypłakała", potem dokładnie ją odciśnij i dodaj do mieszanki mięsnej.
  3. Dokładnie wymieszaj, ponieważ skrobia ma tendencję spadać na dno. Nabieraj dużą łyżką i smaż na oleju małe placuszki aż będą miały z obu stron złocisty kolor.
  4. Kładź na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj