NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Cukiniowe kotleciki: Pyszne i delikatne warzywne kotleciki!
Cukiniowe kotleciki: Pyszne i delikatne warzywne kotleciki!
Przepis Cukiniowe kotleciki: Pyszne i delikatne warzywne kotleciki!
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.7.2022

Cukiniowe kotleciki: Pyszne i delikatne warzywne kotleciki!

W ten roku cukinia bardzo obrodziła. Na pewno szukacie nowych przepisów, które pojawią się na Twoim stole. Kotleciki warzywne to świetny wybór. Oczywiście możesz dodać też mięso, ja tym razem zrezygnowałam z mięsa i były fantastyczne.

20 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Potrzebujemy:

600 g
cukini
1 szt.
marchwi
2 szt.
ziemniak
do smaku
cebula szczypiorowa
2 szt.
jajek
2 ząbki
czosnku
2 łyżki
kaszki dla dzieci
do smaku
sól
do smaku
pieprz czarny

Na sos:

60 g
majonezu
60 g
kwaśnej śmietany
2 ząbki
czosnku
do smaku
koperek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z cukinii odetnij końcówki, obierz. Przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Startą cukinię daj na cedzak, posól, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  2. Marchew i ziemniaki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Ze startych ziemniaków i z cukinii odciśnij nadmiar wody i włóż je do czystej miski. Dodaj marchewkę.
  3. W misce roztrzep jajka i dodaj je do miski z warzywami. Potem dodaj pokrojoną w małe kółeczka cebulkę, wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj szpatułką.
  4. Następnie dodaj kaszkę, sól, pieprz i wymieszaj.
    Mieszankę odstaw na 15 minut, aby kaszka napęczniała.
  5. Z mieszanki uformuj kotleciki i daj je na twardą podkładkę. Kotleciki smaż na oleju 2 minuty z obu stron. Potem włóż je do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 150°C.
  6. Przygotuj sos: do mniejszej miski daj majonez, śmietanę, czosnek, koperek. Wymieszaj łyżką.
  7. Pyszne warzywne kotleciki serwuj ze świeżym sosem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz