Cukiniowe ciasto w stylu tortu Sachera

Dodał: NajKasia, 6.6.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Naprawdę ostatni przepis z cukinii. Ostatnio robiłam proste ciasto z buraków, dziś zrobiłam je z cukinią. Jest świetne. Jest zarówno wilgotne jak i słodkie, orzeszki wspaniale chrupią a do tego delikatna polewa czekoladowa, która wcale nie łamie się podczas krojenia. To jest niewiarygodne, co można zrobić z cukinii. Jest to warzywo, które świetnie smakuje zarówno na słono jak i na słodko.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 6.6.2021
Kategorie:
SKŁADNIKI
Ciasto:
350 gmąki orkiszowej z drobnego przemiału
1 małe op.proszku do pieczenia
170 mloleju
250 gcukru trzcinowego
3 szt.jajek
szczyptasoli
50 gkakao
500 gcukinii (netto)
150 gorzechów (włoskie, laskowe...) grubo posiekanych
2 łyżeczkicynamonu
Ponadto będziemy potrzebować:
200 grzadszej marmolady morelowej
300 ggorzkiej czekolady (lub czekolady do gotowania)
200 ml33% śmietany kremówki
- Cukinię obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i lekko wyciśnij. Do miski do cukinii dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Za pomocą szpatułki równo ułóż w blaszce (klasycznej niskiej) wyłożonej papierem do pieczenia i w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni piecz przez 30 do 40 minut.
- Aby mieć pewność sprawdź wykałaczką. Jeśli po wyjęciu z ciasta jest sucha, to ciasto jest gotowe. Pozostaw do ostygnięcia na kratce.
- Letni spód posmaruj marmoladą.
- W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę i śmietanę i mieszaj, dopóki cała czekolada się nie rozpuści.
- Polej ciasto polewą i pozostaw do zastygnięcia.
Mój blog: Vaření s Tomem
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Cuketový moučník na způsob sachera.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Cuketový múčnik na spôsob Sachera.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Zucchinikuchen „Sachertorte Art“ an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Cukkinis kocka „Sacher”-módra.
KOMENTARZE DO PRZEPISU