Cukiniowe ciasto w stylu tortu Sachera

Przepis Cukiniowe ciasto w stylu tortu Sachera

Dodał: NajKasia, 6.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Naprawdę ostatni przepis z cukinii. Ostatnio robiłam proste ciasto z buraków, dziś zrobiłam je z cukinią. Jest świetne. Jest zarówno wilgotne jak i słodkie, orzeszki wspaniale chrupią a do tego delikatna polewa czekoladowa, która wcale nie łamie się podczas krojenia. To jest niewiarygodne, co można zrobić z cukinii. Jest to warzywo, które świetnie smakuje zarówno na słono jak i na słodko.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 6.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

350 gmąki orkiszowej z drobnego przemiału
1 małe op.proszku do pieczenia
170 mloleju
250 gcukru trzcinowego
3 szt.jajek
szczyptasoli
50 gkakao
500 gcukinii (netto)
150 gorzechów (włoskie, laskowe...) grubo posiekanych
2 łyżeczkicynamonu

Ponadto będziemy potrzebować:

200 grzadszej marmolady morelowej
300 ggorzkiej czekolady (lub czekolady do gotowania)
200 ml33% śmietany kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Cukinię obierz, zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i lekko wyciśnij. Do miski do cukinii dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.  Za pomocą szpatułki równo ułóż w blaszce (klasycznej niskiej) wyłożonej papierem do pieczenia i w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni piecz przez 30 do 40 minut.
  2. Aby mieć pewność sprawdź wykałaczką. Jeśli po wyjęciu z ciasta jest sucha, to ciasto jest gotowe. Pozostaw do ostygnięcia na kratce.
  3. Letni spód posmaruj marmoladą.
  4. W kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę i śmietanę i mieszaj, dopóki cała czekolada się nie rozpuści.
  5. Polej ciasto polewą i pozostaw do zastygnięcia.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj