Cudowne ciasto Chmurka

Przepis Cudowne ciasto Chmurka

Dodał: NajKasia, 19.11.2021

Kategorie: Sernik, Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Delikatny jak pajęcza sieć i niesamowicie smaczny. To ciasto mogłabym jeść codziennie!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 19.11.2021

Kategorie: Sernik, Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

3 szt.jajek
100 mlśmietany kremówki
150 mlpleju roślinnego
180 gcukru kryształ
240 gmąki
40 gkakao
1/2 małego op.proszku do pieczenia
1 łyżeczkasody spożywczej
1 op.cukru waniliowego

Krem:

300 mlmleko
1 szt.jajko
70 gcukier kryształ
szczyptasoli
1 opl.cukru waniliowego
30 gskrobi kukurydzianej
25 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw utrzyj krem. W mleku wymieszaj jajko, cukier, cukier waniliowy oraz skrobię kukurydzianą i dodaj szczyptę soli. Daj na ogień i gotuj aż zgęstnieje. Gęsty krem odstaw z ognia i do jeszcze gorącego dodaj masło. Mieszając rozpuść masło. Zakryj folią spożywczą tak aby nie dotykała powierzchni kremu i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu krem przełóż do rękawa cukierniczego.
  2. Jajka i cukier ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier waniliowy, śmietanę, olej i już tylko ręcznie wymieszaj gładką masę, do której na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, solą spożywczą i kakao. Przygotowane ciasto daj do okrągłej formy do pieczenia na dno której połóż papier do pieczenia.
  3. Za pomocą rękawa cukierniczego z kremem zrób kratkę i całość daj do piekarnika. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia a wierzch posyp cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj