NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Cudowne ciasto Chmurka
Cudowne ciasto Chmurka
Przepis Cudowne ciasto Chmurka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Delikatny jak pajęcza sieć i niesamowicie smaczny. To ciasto mogłabym jeść codziennie!

NajKasia    ·   19.11.2021

Cudowne ciasto Chmurka

Delikatny jak pajęcza sieć i niesamowicie smaczny. To ciasto mogłabym jeść codziennie!

25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
100 ml
śmietany kremówki
150 ml
pleju roślinnego
180 g
cukru kryształ
240 g
mąki
40 g
kakao
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody spożywczej
1 op.
cukru waniliowego

Krem:

300 ml
mleko
1 szt.
jajko
70 g
cukier kryształ
szczypta
soli
1 opl.
cukru waniliowego
30 g
skrobi kukurydzianej
25 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Najpierw utrzyj krem. W mleku wymieszaj jajko, cukier, cukier waniliowy oraz skrobię kukurydzianą i dodaj szczyptę soli. Daj na ogień i gotuj aż zgęstnieje. Gęsty krem odstaw z ognia i do jeszcze gorącego dodaj masło. Mieszając rozpuść masło. Zakryj folią spożywczą tak aby nie dotykała powierzchni kremu i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu krem przełóż do rękawa cukierniczego.
  2. Jajka i cukier ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier waniliowy, śmietanę, olej i już tylko ręcznie wymieszaj gładką masę, do której na koniec dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, solą spożywczą i kakao. Przygotowane ciasto daj do okrągłej formy do pieczenia na dno której połóż papier do pieczenia.
  3. Za pomocą rękawa cukierniczego z kremem zrób kratkę i całość daj do piekarnika. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia a wierzch posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz