NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Cordon bleu bez smażenia, zapiekane w piekarniku
Cordon bleu bez smażenia, zapiekane w piekarniku
Przepis Cordon bleu bez smażenia, zapiekane w piekarniku
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.9.2022

Cordon bleu bez smażenia, zapiekane w piekarniku

Bez niepotrzebnego oleju, zapiekane w piekarniku. Doskonały przysmak jako danie główne. Niektórzy nie potrafią sobie wyobrazić zdrowszego wariantu roladek drobiowych albo kotletów. Muszę się Wam przyznać, że ja również się obawiałam, że to nie to samo, ale odkąd spróbowałam zapiekane w piekarniku to już w ogóle nie smażę. Pod względem smaku są prawie takie same jak smażone na oleju na patelni a jednocześnie są o wiele zdrowsze. Do tego sałatka ziemniaczana albo warzywna, ewentualnie kromeczka chleba i obiad gotowy.

Składniki

Będziemy potrzebować:

4 szt.
piersi z kurczaka
1 łyżeczka
czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki
pieprzu
1 łyżeczka
soli
1 łyżeczka
suszonej pietruszki
5 łyżek
musztardy
8 plastrów
szynki
8 plastrów
sera
2 szt.
jajek
1/4 kubka
mleka
1,5 kubka
bułki tartej
4 łyżki
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piersi z kurczaka oczyść i umyj. Przekrój je na pół tak. aby otrzymać 8-9 kawałków (zależy od grubości i wielkości poszczególnych piersi z kurczaka).
  2. Rozbij je tłuczkiem na cienki plaster, który posól, popieprz, posyp granulowanym czosnkiem i suszoną pietruszką.
  3. Każdy plaster posmaruj musztardą, połóż na nim plaster szynki oraz sera i zroluj.
  4. Obtocz w roztrzepanym jajku z mlekiem i w bułce tartej.
  5. Przygotuj blaszkę do pieczenia, którą wyłóż folią aluminiową i posmaruj olejem. Połóż rolki i zapiekaj w piekarniku. Piecz w temperaturze 210 stopni przez około 35 minut. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz