NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto z nutellą bez pieczenia
Ciasto z nutellą bez pieczenia
Przepis Ciasto z nutellą bez pieczenia

Niebo w gębie! Ciasto bez pieczenia gotowe w kilka minut. Fantastycznie smakuje. Nie jest łatwo znaleźć coś, co może konkurować z tym ciastem. Koniecznie spróbuj je zrobić na przykład z okazji urodzin, u mnie w domu wszystkim bardzo smakowało więc planuję je ponownie zrobić na moje urodziny.

NajKasia    ·   12.2.2021

Ciasto z nutellą bez pieczenia

Niebo w gębie! Ciasto bez pieczenia gotowe w kilka minut. Fantastycznie smakuje. Nie jest łatwo znaleźć coś, co może konkurować z tym ciastem. Koniecznie spróbuj je zrobić na przykład z okazji urodzin, u mnie w domu wszystkim bardzo smakowało więc planuję je ponownie zrobić na moje urodziny.

Składniki

Podkład:

250 g
kakaowych herbatników
40 g
masła
100 ml
soku brzoskwiniowego
30 g
czekolady w proszku (do przygotowania gorącej czekolady)

Biała warstwa:

250 g
Mascarpone
50 g
cukru pudru
250 ml
śmietany kremówki

Brązowa warstwa:

250 ml
bitej śmietany
250 g
mascarpone
150 g
Nutelli

Wierzch:

150 g
czekolady
150 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Tort robiłam w tortownicy o średnicy 22 cm.
  2. Herbatniki mikserem rozdrobnij na gładki proszek, dodaj czekoladę w proszku i stopniowo dodawaj rozpuszczone masło na zmianę z sokiem (możesz też wybrać sok o smaku multiwitamina lub morelowy).
  3. Przygotowaną mieszankę rękoma ułóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odłóż do lodówki. 
  4. Nutellę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw. Dodaj mascarpone, wymieszaj a następnie delikatnie połącz z ubitą śmietaną.
  5. Mascarpone razem z cukrem pudrem i roślinną bitą śmietaną (używam roślinnej bitej śmietany ponieważ ładnie zachowuje kształt) utrzyj na gładą masę. 
  6. Śmietanę na polewę zagrzej (uwaga, nie gotuj!) i odstaw z ognia. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją mieszając.
  7. Na podkładzie ułóż warstwę białego nadzienia, na białym nadzieniu połóż nadzienie z nutellą a na wierzch daj polewę ze śmietany i czekolady. Pozostaw do zastygnięcia i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz