Ciasto z kratką z przepisu od babci

Ciasto z kratką z przepisu od babci

Dodał: NajKasia, 5.4.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciasta

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tradycyjne ciasto z kratką w ciekawej wersji. Dzięki różnym rodzajom dżemu jest ładnie kolorowe a dodatkowo ma drobne kwiatki. To ciasto to przyjemność zarówno dla oczu jak i dla kubków smakowych :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 5.4.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Ciasta

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto

500 gmąki
250 gmargaryny/ masła
130 gcukru pudru
2 szt.jajek
1 op.cukru waniliowego
1/2 małego op.proszku do pieczenia

Ponadto

dżemy owocowe
mielone orzechy włoskie
żółtko jajka do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wymieszaj składniki na ciasto i wyrób ciasto. Pozostaw co najmniej na godzinę w lodówce.
  2. 2/3 ciasta rozwałkuj i daj na blaszkę (około 40x28cm) wysmarowaną olejem i posypaną mąką. Ciasto dociśnij na dnie i na krawędziach, jeśli gdzieś brakuje to uzupełnij a jeśli gdzieś wystaje to wytnij.
  3. Pozostałą jedną trzecią użyj na zrobienie kratki i kwiatków. Ciasto rozwałkuj i krój na paseczki o szerokości około 1,5 cm. Stopniowo układaj je na blaszce i rób z nich kratkę. Gdy jest ona już gotowa to posmaruj je żółtkiem. Z reszty ciasta zrób kwiatki, które ułóż na kratce. Następnie kwiatki posmaruj żółtkiem i posyp mielonymi orzechami włoskimi.
  4. Pomiędzy kratki łyżeczką daj dowolny dżem. Ja użyłam o smaku jabłko-mango, morele, czarne porzeczki i maliny. Gdy ciasto jest gotowe włóż je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 20 minut.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj