NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto z kratką z przepisu od babci
Ciasto z kratką z przepisu od babci
Ciasto z kratką z przepisu od babci
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Tradycyjne ciasto z kratką w ciekawej wersji. Dzięki różnym rodzajom dżemu jest ładnie kolorowe a dodatkowo ma drobne kwiatki. To ciasto to przyjemność zarówno dla oczu jak i dla kubków smakowych :)

NajKasia    ·   5.4.2022

Ciasto z kratką z przepisu od babci

Tradycyjne ciasto z kratką w ciekawej wersji. Dzięki różnym rodzajom dżemu jest ładnie kolorowe a dodatkowo ma drobne kwiatki. To ciasto to przyjemność zarówno dla oczu jak i dla kubków smakowych :)

40 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto

500 g
mąki
250 g
margaryny/ masła
130 g
cukru pudru
2 szt.
jajek
1 op.
cukru waniliowego
1/2 małego op.
proszku do pieczenia

Ponadto

dżemy owocowe
mielone orzechy włoskie
żółtko jajka do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Wymieszaj składniki na ciasto i wyrób ciasto. Pozostaw co najmniej na godzinę w lodówce.
  2. 2/3 ciasta rozwałkuj i daj na blaszkę (około 40x28cm) wysmarowaną olejem i posypaną mąką. Ciasto dociśnij na dnie i na krawędziach, jeśli gdzieś brakuje to uzupełnij a jeśli gdzieś wystaje to wytnij.
  3. Pozostałą jedną trzecią użyj na zrobienie kratki i kwiatków. Ciasto rozwałkuj i krój na paseczki o szerokości około 1,5 cm. Stopniowo układaj je na blaszce i rób z nich kratkę. Gdy jest ona już gotowa to posmaruj je żółtkiem. Z reszty ciasta zrób kwiatki, które ułóż na kratce. Następnie kwiatki posmaruj żółtkiem i posyp mielonymi orzechami włoskimi.
  4. Pomiędzy kratki łyżeczką daj dowolny dżem. Ja użyłam o smaku jabłko-mango, morele, czarne porzeczki i maliny. Gdy ciasto jest gotowe włóż je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 20 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz