NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto z kompotu śliwkowego, bez jajek i bez mleka
Ciasto z kompotu śliwkowego, bez jajek i bez mleka
Przepis Ciasto z kompotu śliwkowego, bez jajek i bez mleka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Zebrało się u nas w domu sporo kompotów i dlatego zdecydowałam się wykorzystać je do pieczenia. Wymyśliłam ciasto, które jest odpowiednie również dla osób z alergią na jajka lub z nietolerancją laktozy. Ciasto naprawdę mi się udało, jest proste ale smaczne.

NajKasia    ·   18.6.2022

Ciasto z kompotu śliwkowego, bez jajek i bez mleka

Zebrało się u nas w domu sporo kompotów i dlatego zdecydowałam się wykorzystać je do pieczenia. Wymyśliłam ciasto, które jest odpowiednie również dla osób z alergią na jajka lub z nietolerancją laktozy. Ciasto naprawdę mi się udało, jest proste ale smaczne.

35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto

500 ml
kompotu śliwkowego
130 g
mąki (orkiszowej, pszennej)
20 g
kakao
10 g
budyniu czekoladowego w proszku
2 łyżeczki
mielonego cynamonu
1 op.
cukru waniliowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
aromat rumowy
ewentulanie słodzik (zależy jak słodki jest kompot)

Warstwa orzechowa

100 g
mielone orzechy włoskie
50 ml
rum
20 g
miód

Warstwa śliwkowa

500 ml
kompotu śliwkowego
25 g
miodu
25 g
skrobi
15 g
budyniu waniliowego w proszku

Polewa kakaowa

20 g
kakao
1 łyżeczka
mielonego cynamonu
40 g
popwideł śliwkowych
20 g
miodu
3 łyżki
wody
Sposób przepisu
Drukuj
35 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Kompot śliwkowy zmiksuj blenderem. Suche składniki na ciasto wymieszaj. dodaj zmiksowany kompot i wymieszaj wszystko razem. Ciasto wylej do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu zdejmij papier do pieczenia i włóż spód z powrotem do formy.
  2. Orzechy wymieszaj z miodem i rumem. Nałóż na upieczony spód.
  3. Kompot śliwkowy na śliwkową część zmiksuj blenderem. Daj do garnka, dodaj miód oraz skrobię z budyniem, które wymieszaj w wodzie (lub w soku z kompotu). Gotuj aż zgęstnieje jak budyń. Pozostaw aby trochę ostygło. Nałóż na orzechową część.
  4. Polewę kakaową przygotuj mieszając wszystkie składniki. Równomiernie natrzyj śliwkową część polewą. Przygotowane ciasto odłóż do lodówki na co najmniej 3 godziny aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz