Ciasto z kompotu śliwkowego, bez jajek i bez mleka

Przepis Ciasto z kompotu śliwkowego, bez jajek i bez mleka

Dodał: NajKasia, 18.6.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Zdrowe przepisy

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Zebrało się u nas w domu sporo kompotów i dlatego zdecydowałam się wykorzystać je do pieczenia. Wymyśliłam ciasto, które jest odpowiednie również dla osób z alergią na jajka lub z nietolerancją laktozy. Ciasto naprawdę mi się udało, jest proste ale smaczne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 18.6.2022

Kategorie: Kołacze, Desery, Zdrowe przepisy

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto

500 mlkompotu śliwkowego
130 gmąki (orkiszowej, pszennej)
20 gkakao
10 gbudyniu czekoladowego w proszku
2 łyżeczkimielonego cynamonu
1 op.cukru waniliowego
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
aromat rumowy
ewentulanie słodzik (zależy jak słodki jest kompot)

Warstwa orzechowa

100 gmielone orzechy włoskie
50 mlrum
20 gmiód

Warstwa śliwkowa

500 mlkompotu śliwkowego
25 gmiodu
25 gskrobi
15 gbudyniu waniliowego w proszku

Polewa kakaowa

20 gkakao
1 łyżeczkamielonego cynamonu
40 gpopwideł śliwkowych
20 gmiodu
3 łyżkiwody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Kompot śliwkowy zmiksuj blenderem. Suche składniki na ciasto wymieszaj. dodaj zmiksowany kompot i wymieszaj wszystko razem. Ciasto wylej do małej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu zdejmij papier do pieczenia i włóż spód z powrotem do formy.
  2. Orzechy wymieszaj z miodem i rumem. Nałóż na upieczony spód.
  3. Kompot śliwkowy na śliwkową część zmiksuj blenderem. Daj do garnka, dodaj miód oraz skrobię z budyniem, które wymieszaj w wodzie (lub w soku z kompotu). Gotuj aż zgęstnieje jak budyń. Pozostaw aby trochę ostygło. Nałóż na orzechową część.
  4. Polewę kakaową przygotuj mieszając wszystkie składniki. Równomiernie natrzyj śliwkową część polewą. Przygotowane ciasto odłóż do lodówki na co najmniej 3 godziny aby stężało.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj