Ciasto z jagodami z przepisu od babci

Ciasto z jagodami z przepisu od babci

Dodał: NajKasia, 14.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste i szybkie sezonowe ciasto z jagodami. Wbrew pozorom jest bardzo łatwe i z pewnością warto spróbować je zrobić. Owoce możesz użyć też inne, w zależności od tego na jakie jest właśnie sezon.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 14.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

do smaku świeże (mrożone)jagody
300 gmąki
150 gcukru pudru
1/2 małego op.proszku do pieczenia
1 op.cukru waniliowego
10 łyżek (letniego)mleka
10 łyżekoleju
3 szt.jajek
1 szt.skórka z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą piankę, dodaj skórkę z cytryny. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej.
  2. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo i na przemian olej, mleko i mąkę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, potem ostrożnie i delikatnie wymieszaj ją z ciastem.
  3. Do wysmarowanej i posypanej mąką blaszki wlej ciasto i wygładź je szpatułką. Jagody ułóż gęsto na cieście.
  4. W piekarniku w temperaturze 180 ° C piecz aż się zaróżowi przez około 20 do 30 minut, w połowie pieczenia posyp kruszonką, kieruj się doświadczeniem ze swoim własnym piekarnikiem.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj