NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto z cynamonem - niebo w gębie
Ciasto z cynamonem - niebo w gębie
Przepis Ciasto z cynamonem - niebo w gębie
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

To ciasto zawsze znika z blaszki jeszcze ciepłe. Pachnące, bogato nadziewane, na wierzchu chrupiący dzięki posypce z cukru cynamonowego. A jeśli przypadkiem zostanie kawałek albo dwa to następnego dnia jest nadal dobre, nie tak jak inne ciasta czy bułeczki drożdżowe, które twardnieją.

NajKasia    ·   26.4.2023

Ciasto z cynamonem - niebo w gębie

To ciasto zawsze znika z blaszki jeszcze ciepłe. Pachnące, bogato nadziewane, na wierzchu chrupiący dzięki posypce z cukru cynamonowego. A jeśli przypadkiem zostanie kawałek albo dwa to następnego dnia jest nadal dobre, nie tak jak inne ciasta czy bułeczki drożdżowe, które twardnieją.

40 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki
125 ml
mleka
375 g
mąki
50 g
cukru
50 g
rozpuszczonego masła
1 szt.
jajko
1 szt.
żółtko
szczypta
soli
440 g
powideł śliwkowych
1/2 szt.
drożdży

Na wierzch:

trochę rozpuszczonego masła

Posypka:

2 łyżki
cukru
1 łyżka
mielonego cynamonu
Sposób przepisu
Drukuj
40 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
  1. Z mleka, odrobiny cukru i drożdży przygotuj zaczyn, potem wlej go do mąki, dodaj rozpuszczone masło, pozostały cukier, jajko i jeszcze jedno żółtko, szczyptę soli i wyrób delikatne ciasto. Pozostaw na około godzinę do wyrośnięcia, dopóki nie podwoi swojej objętości.
  2. Potem ciasto cienko rozwałkuj i bogato posmaruj powidłami.
  3. Następnie złóż ciasto w taki sposób, że dolną część złóż na górę mniej więcej w jednej trzeciej wysokości i to samo zrób z górną częścią, którą przełóż na spód i w ten sposób utworzysz trzy warstwy.
  4. Pokrój na paski 4-5cm, ułóż na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką a na koniec posmaruj po wierzchu rozpuszczonym masłem i posyp posypką z 2 łyżek cukru i 1 łyżki mielonego cynamonu.
  5. Pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia i piecz 15 min w temperaturze 200 stopni.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz