NajPrzepis.pl Ciasto z budyniem i bitą śmietaną
Ciasto z budyniem i bitą śmietaną
Przepis Ciasto z budyniem i bitą śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Jedno z moich ulubionych ciast. Nie tylko świetnie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje. W oryginalnym przepisie do budyniu nie dodaje się czekolady, ale j ją dodałam i wtedy jest jeszcze smaczniejsze niż oryginał. Koniecznie spróbuj. Po śmietankowej warstwie też je bogato posypałam czekoladą. Nie ma co oszczędzać, ciasto naprawdę tej czekolady potrzebuje. Oczywiście możesz użyć dowolnego smaku budyniu, robiłam już to ciasto z waniliowym, z pistacjowym oraz z malinowym budyniem i zawsze było tak samo smaczne. Oczywiście do tych budyniów już nie dodawałam czekolady, tylko do waniliowego dodałam białą.

NajKasia    ·   16.5.2021

Ciasto z budyniem i bitą śmietaną

Jedno z moich ulubionych ciast. Nie tylko świetnie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje. W oryginalnym przepisie do budyniu nie dodaje się czekolady, ale j ją dodałam i wtedy jest jeszcze smaczniejsze niż oryginał. Koniecznie spróbuj. Po śmietankowej warstwie też je bogato posypałam czekoladą. Nie ma co oszczędzać, ciasto naprawdę tej czekolady potrzebuje. Oczywiście możesz użyć dowolnego smaku budyniu, robiłam już to ciasto z waniliowym, z pistacjowym oraz z malinowym budyniem i zawsze było tak samo smaczne. Oczywiście do tych budyniów już nie dodawałam czekolady, tylko do waniliowego dodałam białą.

Składniki

Biszkopt:

5 szt.
jajek
150 g
cukru pudru
200 g
mąki (100 g z drobnego przemiału + 100 g ze średniego przemiału)
100 ml
oleju
100 ml
ciepłej wody

Budyń:

1 litr
mleka
2 op.
budyniu czekoladowego
do smaku
cukier
1 op.
czekolady

Ponadto:

2 op.
śmietany kremówki
1 op.
śmietany 18%
do smaku
cukier
1 op.
czekolady startej na tarce
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na biszkopt zmiksuj żółtka z cukrem, olejem i wodą. Oddzielnie ubij białka ze szczyptą soli do osiągnięcia sztywnej piany. Zmiksuj z tym dodawany łyżką cukier puder.
  2. Odważ odpowiednią ilość mąki i na zmianę z pianą z białek ręcznie rózgą wymieszaj to z masą z żółtek.
  3. Ciasto wlej do średniej wielkości blaszki posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Na ciasto wlej (zyg-zakiem) wcześniej ugotowany budyń.
  4. Możesz go wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Piecz w temperaturze 180°C około 35minut, sprawdzaj patyczkiem.
  5. Po ostygnięciu posmaruj bitą śmietaną wymieszaną ze zwykłą śmietaną. Możesz posłodzić a po wierzchu posypać startą czekoladą albo kakao.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz