Ciasto z budyniem i bitą śmietaną

Przepis Ciasto z budyniem i bitą śmietaną

Dodał: NajKasia, 16.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jedno z moich ulubionych ciast. Nie tylko świetnie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje. W oryginalnym przepisie do budyniu nie dodaje się czekolady, ale j ją dodałam i wtedy jest jeszcze smaczniejsze niż oryginał. Koniecznie spróbuj. Po śmietankowej warstwie też je bogato posypałam czekoladą. Nie ma co oszczędzać, ciasto naprawdę tej czekolady potrzebuje. Oczywiście możesz użyć dowolnego smaku budyniu, robiłam już to ciasto z waniliowym, z pistacjowym oraz z malinowym budyniem i zawsze było tak samo smaczne. Oczywiście do tych budyniów już nie dodawałam czekolady, tylko do waniliowego dodałam białą.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 16.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Biszkopt:

5 szt.jajek
150 gcukru pudru
200 gmąki (100 g z drobnego przemiału + 100 g ze średniego przemiału)
100 mloleju
100 mlciepłej wody

Budyń:

1 litrmleka
2 op.budyniu czekoladowego
do smakucukier
1 op.czekolady

Ponadto:

2 op.śmietany kremówki
1 op.śmietany 18%
do smakucukier
1 op.czekolady startej na tarce

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Na biszkopt zmiksuj żółtka z cukrem, olejem i wodą. Oddzielnie ubij białka ze szczyptą soli do osiągnięcia sztywnej piany. Zmiksuj z tym dodawany łyżką cukier puder.
  2. Odważ odpowiednią ilość mąki i na zmianę z pianą z białek ręcznie rózgą wymieszaj to z masą z żółtek.
  3. Ciasto wlej do średniej wielkości blaszki posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Na ciasto wlej (zyg-zakiem) wcześniej ugotowany budyń.
  4. Możesz go wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Piecz w temperaturze 180°C około 35minut, sprawdzaj patyczkiem.
  5. Po ostygnięciu posmaruj bitą śmietaną wymieszaną ze zwykłą śmietaną. Możesz posłodzić a po wierzchu posypać startą czekoladą albo kakao.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj