NajPrzepis.pl Ciasto twarogowe z budyniem czekoladowym - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Ciasto twarogowe z budyniem czekoladowym - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Ciasto twarogowe z budyniem czekoladowym - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kruche ciasto pełne twarogu i budyniu czekoladowego. Jeśli lubisz serniki, to polecam wypróbować właśnie ten. Pycha!

NajKasia    ·   3.8.2022

Ciasto twarogowe z budyniem czekoladowym - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Kruche ciasto pełne twarogu i budyniu czekoladowego. Jeśli lubisz serniki, to polecam wypróbować właśnie ten. Pycha!

Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
200 g
margaryny
150 g
cukru pudru
1 szt.
jajko
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao

Nadzienie:

1/2 kg
twardego twarogu
150 g
cukru pudru
2 szt.
białek

Budyń:

800 ml
mleka
3 op.
budyniu czekoladowego
200 g
cukru
1 op.
cukru waniliowego

Wierzch:

150 ml
śmietany kremówki
150 g
ciemnej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce. Otrzymasz gładkie ciasto, które podziel na dwie połowy. Do jednej połowy dodaj 2 łyżki kakao i znów wyrabiaj. Odstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Po pół godzinie wyjmij ciasto i każdy kawałek rozwałkuj do rozmiaru blaszki (35 x 24 cm). Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę połóż najpierw kakaowy płat ciasta.
  3. Nadzienie twarogowe:
    Twaróg utrzyj mikserem razem z cukrem pudrem. Do utartego twarogu dodaj ubite białka i wymieszaj łyżką. Nałóż na kakaowy płat ciasta i ładnie wygładź.
  4. Budyń:
    Do mleka dodaj cukier i cukier waniliowy - rozpuść na małym ogniu. Dodaj budynie w proszku i ugotuj gęsty budyń. Gorący natychmiast przelej na nadzienie twarogowe i ładnie wygładź.
  5. Połóż jasny płat ciasta. Nakłuj widelcem i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
  6. Na upieczone ciasto nałóż polewę czekoladową - śmietanę zagrzej na delikatnym ogniu i odstaw. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść ją mieszając.
  7. Pozostaw aby stężała i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz