Ciasto truskawkowe z twarogiem i śmietaną bez pieczenia

Przepis Ciasto truskawkowe z twarogiem i śmietaną bez pieczenia

Dodał: NajKasia, 23.6.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Desery bez pieczenia, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Musiałam spróbować czegoś nowego, a przede wszystkim truskawkowego, gdy jest już sezon na truskawki i mam ich w ogrodzie mnóstwo. A dodatkowo koleżanki też mi je przynoszą, przede wszystkim po to, abym im upiekła coś smacznego i słodkiego do pracy. Ale poradziłam sobie z tym. Nie piekłam nic tylko przygotowałam luksusowy torcik bez pieczenia, którym żadna z nich nie pogardziła.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.6.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty, Desery bez pieczenia, Desery

SKŁADNIKI

Na spód:

360 gherbatników kakaowych
125 gmasła

Na 1. warstwę:

500 gtłustego twarogu
100 gcukru
6 listkówżelatyny w listkach
1 szt.cytryna
szczyptasoli

Na 2. warstwę:

250 mlśmietany kremówki 30%
500 gtruskawek
180 gśmietany
50 gcukru
6 listkówżelatyny w listkach
1/2 łyżeczkiekstraktu waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj wszystkie składniki. Na krem ani na spód nie potrzebujesz żadnych skomplikowanych składników.
  2. Herbatniki zmiksuj, dodaj do nich rozpuszczone masło i mieszankę porządnie rękoma dociśnij na dnie naczynia żaroodpornego lub okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia, aby ciasto dało się z niej łatwo wyjąć.
  4. Teraz przygotuj pierwszą warstwę: żelatynę zalej odrobiną zimnej wody tak, aby była mniej więcej zanurzona i pozostaw na 10 minut aby napęczniała. Potem zagrzej aby się rozpuściła. Twaróg osłodź, dodaj szczyptę soli.
  5. Do twarogu dodaj sok z cytryny i skórkę. Na koniec wymieszaj też z żelatyną, którą wcześniej wymieszaj z mniej więcej łyżką mieszanki twarogowej. Nalej na korpus i pozostaw w lodówce lub w zamrażarce aby stężało.
  6. Krem nalej na spód z herbatników i pozostaw w chłodnym miejscu aby stężało.
  7. Śmietanę kremówkę ubij na bitą śmietanę i wymieszaj ją ze zwykłą śmietaną. Dodaj cukier, cukier waniliowy i żelatynę przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec wymieszaj już tylko z pokrojonymi truskawkami. Tak przygotowany krem wylej na pierwszą warstwę kremu i pozostaw w lodówce aby stężało.

Mój blog: Vaření s Tomem

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj