Ciasto tarte na tarce z malinami i budyniem

Przepis Ciasto tarte na tarce z malinami i budyniem

Dodał: NajKasia, 27.2.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto tarte na tarce z malinami i budyniem
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastycznie wyglądające ciasto z jeszcze lepszym smakiem! Pycha!!!

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto tarte na tarce z malinami i budyniem

Dodał: NajKasia, 27.2.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

350 gmąki tortowej
5 szt.żółtek
250 gmasła
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
3 łyżkicukru

Nadzienie:

5 szt.białek
2 op.budyniu waniliowego
240 gcukru pudru
2 op.cukru waniliowego
50 mloleju roślinnego
500 gświeżych malin
tarta bułka do posypania blaszki
masło do posmarowania blaszki
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj ciasto. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj żółtka, cukier i masło starte na tarce na grubych oczkach. Wyrób ciasto, które podziel na 2 cześci i zawiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na 1 godzinę.
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia (30 x 22 cm), którą posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  3. Jedną porcję ciasta zetrzyj na tarce na grubych oczkach i delikatnie je dociśnij dłońmi. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw je do ostygnięcia.
  4. Przygotuj nadzienie. Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.
  5. Dodaj budyń waniliowy i znów ubijaj. Stopniowo dodawaj olej stale ubijając.
  6. Przygotowany krem rozsmaruj na upieczonym i ostygniętym cieście.
  7. Maliny umyj i pozostaw do obeschnięcia. Równomiernie ułóż je na rozsmarowanym nadzieniu i na wierzch zetrzyj na tarce drugie ciasto.
  8. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 190 stopni przez około 40 minut - (po upływie 10 minut piecz tylko za pomocą funkcji pieczenia od góry).
  9. Posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj