Ciasto sypane z przepisu od babci
Proste ciasto z kilku składników, które smakuje jak od babci. Możesz je upiec z takimi owocami, jakie lubisz. Nie ważne czy masz je świeże czy mrożone. Moim zdaniem najlepiej smakuje z mieszanką czarnych i czerwonych porzeczek.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Ciasto:
2 kubkimąki
1 kubekcukru
1 kubekmleka
1/2 kubkaoleju
2 szt.jajek
1 szt.proszek do pieczenia
1 szt.cukier waniliowy
Owoce:
300 gczarnych porzeczek
300 gczerwonych porzeczek
- Białka jaj oddziel od żółtek. Białka razem ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę
- Żółtka zmiksuj z cukrem do otrzymania pianki. Do piany z żółtek dolej olej oraz mleko i wymieszaj.
- Do mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszankę dodaj do wymieszanych płynnych składników i wyrób ciasto. Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
- Przygotowane ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki. Na ciasto równomiernie ułóż świeże albo mrożone owoce.
- Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Babiččina hrníčková bublanina.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Babičkina hrnčeková bublanina.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Obstkuchen aus Omas Küche - ein Tassenrezept an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Kevert szelet, ahogy mamám készíti.
KOMENTARZE DO PRZEPISU