Ciasto sypane z przepisu od babci

Ciasto sypane z przepisu od babci

Dodał: NajKasia, 27.5.2022

Kategorie: Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Proste ciasto z kilku składników, które smakuje jak od babci. Możesz je upiec z takimi owocami, jakie lubisz. Nie ważne czy masz je świeże czy mrożone. Moim zdaniem najlepiej smakuje z mieszanką czarnych i czerwonych porzeczek.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.5.2022

Kategorie: Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 kubkimąki
1 kubekcukru
1 kubekmleka
1/2 kubkaoleju
2 szt.jajek
1 szt.proszek do pieczenia
1 szt.cukier waniliowy

Owoce:

300 gczarnych porzeczek
300 gczerwonych porzeczek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka jaj oddziel od żółtek. Białka razem ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę
  2. Żółtka zmiksuj z cukrem do otrzymania pianki. Do piany z żółtek dolej olej oraz mleko i wymieszaj.
  3. Do mąki dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Mieszankę dodaj do wymieszanych płynnych składników i wyrób ciasto. Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą z białek.
  4. Przygotowane ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blaszki. Na ciasto równomiernie ułóż świeże albo mrożone owoce.
  5. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj