NajPrzepis.pl Ciasto ponczowe
Ciasto ponczowe
Przepis Ciasto ponczowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   15.12.2022

Ciasto ponczowe

Każdy robi ciasto ponczowe trochę inaczej. Ja w tym roku wypróbowałam nowy przepis. Polewa mi się trochę nie udała, ale smakowało naprawdę bosko.

Składniki

Białe ciasto:

2x3 szt.
jajek
2x3 łyżki
mąki
2x3 łyżki
ciepłej wody
2x3 łyżki
cukru
2x1/2 op. proszku do pieczenia

Kolorowe ciasto:

4 szt.
jajek
4 łyżki
cukru
4 łyżki
ciepłej wody
4 łyżki
mąki
1/2 op.
proszku do pieczenia
2 łyżeczki
kakao
2-3 kropelki
czerwonego barwnika spożywczego

Polewa:

polewa fondant
czerwony barwnik spożywczy
czekolada do ozdoby

Ponadto będziemy potrzebować:

marmoladę morelową
300 ml
wody
300 g
cukru
aromat ponczowy
rum albo esencję
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Upiecz 2 podstawowe białe ciasta. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Na koniec drewnianą łyżką wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będą złociste.
  2. Kolorowe ciasto przygotuj w następujący sposób. Jajka utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj ciepłą wodę a na koniec wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 3 równe części. Jedną pozostaw białą, drugą zabarw kakao a trzecią zabarw barwnikiem spożywczym. Uważaj, aby nie dodać zbyt wiele barwnika (ja robię to w ten sposób, że 2-3 krople mieszkam w łyżce wody i stopniowo wlewam do ciasta).
  3. Łyżką ułóż kolorowe ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni aż będą złociste.
  4. Białe ciasto posmaruj marmoladą morelową, połóż kolorowe ciasto, które polej polewą ponczową - zagrzej 300 ml zagrzej, dodaj 300 g cukru i dopraw rumem i aromatem ponczowym zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Drugie białe ciasto posmaruj marmoladą i połóż je posmarowaną stroną na kolorowym cieście. Obciąż na kilka godzin.
  5. Na wierzch nałóż polewę ponczową. W tym roku odważyłam się zrobić domową polewę fondant z przepisu stąd, ale gotowałam ją krótko, dlatego trochę mi się nie udała. Ale następnym razem będę już wiedziała, że trzeba ją gotować dokładnie tyle ile jest podane w przepisie a nie na oko. Nie wyglądała zbyt dobrze, ale jest fantastyczna i świetnie zastyga. Zrób wzorki z czekolady i pozostaw do następnego dnia aby stężało.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz