Ciasto orzechowe z kremem waniliowym i czekoladowym

Przepis Ciasto orzechowe z kremem waniliowym i czekoladowym

Dodał: NajKasia, 29.7.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasto orzechowe z kremem. Krem waniliowy i czekoladowy. Wierzch ozdobiony tartą gorzką czekoladą. Pycha!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.7.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

7 szt.białek
200 gcukru
150 gmielonych orzechów włoskich
4 łyżkimąki
1 małe op.proszku do pieczenia

Krem waniliowy:

7 szt.żółtek
2 op.budyniu waniliowego
600 mlmleka
1 łyżkamąki
200 gmasła
200 gcukru pudru

Ponadto będziemy potrzebować:

250 gherbatników
100 mlrumu
100 gciemnej czekolady
50 gciemnej czekolady - do starcia na tarce

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij mikserem na pianę i stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa jest sztywna, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami.
  2. Tak przygotowane ciasto nałóż na blaszkę, którą wyłóż papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 160 stopni. Wielkość blaszki 30x35 cm.
  3. Krem: 300 ml mleka wlej do miski, dodaj żółtka, budyń w proszku oraz mąkę i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek. Pozostałe mleko wlej do garnka i podgrzej. Gdy mleko jest gorące stale mieszając dodaj mieszankę z żółtek i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia.
  4. Masło z cukrem utrzyj do osiągnięcia piany i stopniowo łyżka po łyżce dodawaj ostygnięty budyń.
  5. Przygotowany krem waniliowy podziel na 2 części. Jedną połowę nałóż na ostygnięty płat ciasta i ładnie wygładź. Na kremie ułóż herbatniki wcześniej namoczone w rumie.
  6. Do drugiej połowy kremu dodaj rozuszczoną czekoladę (100 g) i połącz. Nałóż na herbatniki i ładnie wygładź.
  7. Wierzch ozdób startą czekoladą i odłóż do lodówki aby stężało. Pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj