Ciasto orzechowe z kremem brzoskwiniowym

Przepis Ciasto orzechowe z kremem brzoskwiniowym

Dodał: NajKasia, 27.10.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe ciasto orzechowe z kremem waniliowym a do tego jeszcze z brzoskwiniami. Pycha!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.10.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Na korpus:

5 szt.jajek
4 łyżkicukru
2 łyżkiwrzącej wody
2 łyżkioleju
2 łyżkidrobno zmielonych orzechów włoskich
5 łyżekmąki
1/2 małego op.proszku do pieczenia
200 gmarmolady morelowej

Na krem:

1 duża puszka (900g) brzoskwiń
500 mlmleka
3 opakowania budyniu
1 op.cukru waniliowego Dr.Oetker
250 mlsoku z brzoskwiń
3 łyżkicukru pudru
250 gmasła
3 łyżkicukru pudru
2 kubeczki40% śmietany kremówki
2 łyżkirumu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Zmiksuj jajka z cukrem do osiągnięcia pianki. Potem stopniowo dodawaj wolę i olej i mieszaj aż otrzymasz gęstą pianę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko, dodaj zmielone orzechy i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Następnie tę mieszankę delikatnie wymieszaj szpatułką z mieszanką z jajek.
  2. Dużą blaszkę z wyższymi krawędziami popryskaj olejem w spreju, aby papier do pieczenia, którym wyłożysz blaszkę się nie zsuwał. Ciasto daj na papier i wygładź szpatułką. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Pozostaw aby trochę ostygło a potem posmaruj marmoladą morelową. Jeśli jest zbyt gęsta to rozrzedź ją rumem albo sokiem z brzoskwiń w puszce.
  3. Z mleka, soku z brzoskwiń w puszce, cukru i budyniu ugotuj gęsty budyń. Pozostaw aby chwilę się gotował a następnie daj garnek do naczynia z zimną wodą i od czasu do czasu mieszając pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i rumem do osiągnięcia białej pianki. Następnie dodawaj do tego porcjami ostygnięty budyń i zmiksuj razem aż do osiągnięcia gładkiego kremu.
  4. Odcedzone brzoskwinie pokrój w drobną kostkę i delikatnie wymieszaj z kremem. Nałóż go szpatułką na upieczony i posmarowany marmoladą spód. Ładnie wygładź nożem do tortów. Śmietanę kremówkę ubij i nałóż na krem. Ozdób według własnej fantazji.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj