Ciasto morelowe z kokosową pianką

Przepis Ciasto morelowe z kokosową pianką

Dodał: NajKasia, 8.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto morelowe z kokosową pianką
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Świetne, proste ciasto. Idealnie nadaje się na niedzielne popołudnie. Zamiast moreli możesz użyć dowolnych innych owoców, ale dla nas kokosowa pianka w połączeniu z morelami lub brzoskwiniami jest właśnie tym co najlepsze. Takie ciasto mogłabym jeść codziennie zamiast herbatników, jest przyjemnie orzeźwiające, bez ciężkiego kremu i bez ekstremalnie słodkiego smaku. A już szczególnie najlepsze jest jeśli robi się je z owoców z własnego ogródka. Spróbuj upiec to z mojego przepisu.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto morelowe z kokosową pianką

Dodał: NajKasia, 8.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

6 szt.żółtek
360 gmąki
150 gmasła
130 gcukru pudru
1 łyżeczkaesencji waniliowej
1/2 szt.cytryny - skórka
200 mlmleka
2 łyżeczkiproszku do pieczenia
1 puszkamoreli w zalewie

Pianka:

6 szt.białek
180 gcukru
100 gwiórków kokosowych
szczyptasoli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm. Dno wyłóż papierem a piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Cukier zmiksuj z miękkim masłem, dodaj żółtka oraz ekstrakt waniliowy i mikserem miksuj do osiągnięcia pianki. Jeśli nie masz ekstraktu waniliowego możesz równie dobrze dać cukier waniliowy. Stopniowo dolewaj mleko i dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny.
  3. Ciasto wylej na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę, ułóż owoce (morele wcześniej odcedź, aby ciast podczas pieczenia wyrosło i nie było zbyt wilgotne).
  4. Piecz około 20 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i posmaruj je kokosową pianką, którą przygotuj w trakcie pieczenia ciasta. Białka ubij ze szczyptą soli, gdy zacznie się z nich robić piana stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, dopóki nie osiągniesz gęstej pianki. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj już tylko drewnianą łyżką.
  5. Temperaturę w piekarniku obniż do 150 stopni i włóż z powrotem ciasto z pianką. Gdy pianka uzyska złocisty odcień wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.

Mój blog: Adkas-tastyfood

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj