NajPrzepis.pl Ciasto mocca ze śmietaną
Ciasto mocca ze śmietaną
Przepis Ciasto mocca ze śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Za chwilę znowu weekend i znowu warto byłoby coś upiec... Dawniej w każdy weekend piekłam coś słodkiego. Muszę jednak przyznać, że teraz już mi się zbytnio nie chce, ale mimo to zwykle znajduję czas i choć czasami mi się zbytnio nie chce to jednak wyczarowuję coś pysznego dla mojej rodzinki. Tym razem to był właśnie ten deser, który polecam Wam choć raz spróbować.

NajKasia    ·   16.6.2021

Ciasto mocca ze śmietaną

Za chwilę znowu weekend i znowu warto byłoby coś upiec... Dawniej w każdy weekend piekłam coś słodkiego. Muszę jednak przyznać, że teraz już mi się zbytnio nie chce, ale mimo to zwykle znajduję czas i choć czasami mi się zbytnio nie chce to jednak wyczarowuję coś pysznego dla mojej rodzinki. Tym razem to był właśnie ten deser, który polecam Wam choć raz spróbować.

Składniki

Biszkopt:

4 szt.
jajek
150 g
cukru kryształ
5 łyżek
gorącej wody
130 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 łyżka
kakao
1 łyżka
sypkiej mielonej kawy
szczypta
soli

Krem:

0,75 l
mleka
2 op.
budyniów waniliowych w proszku
2 łyżki
sypkiej kawy rozpuszczalnej
250 g
miękkiego masła
8 łyżek
cukru pudru

Wierzch:

2 kubeczki
śmietany
2 op.
cukru waniliowego
kakao do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce zmiksuj żółtka z cukrem do osiągnięcia pianki, łyżka po łyżce dodawaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj.
  2. Potem wsyp mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao, wymieszaj a na końcu delikatnie połącz z pianą z białek ubitą ze szczyptą soli.
  3. Ciasto wylej na wysmarowaną masłem i posypaną mąką małą blaszkę (32x22cm, posmarowałam tylko dno blaszki) i piecz 20 minut w temperaturze 160 stopni.
  4. Pozostaw do ostygnięcia, posmaruj kremem i posłodzoną śmietaną (zużyłam 2 kubeczki) a wierzch ozdób kakao.
  5. Krem: Ugotuj budyń z 0,75 l mleka, 2 budyniów waniliowych w proszku i 2 łyżek sypkiej kawy rozpuszczalnej, pozostaw do ostygnięcia a potem zmiksuj z 250 g miękkiego masła i 8 łyżkami cukru pudru. 
  6. Gotowe ciasto schłodź w lodówce.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz