Ciasto mocca ze śmietaną

Przepis Ciasto mocca ze śmietaną

Dodał: NajKasia, 16.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Za chwilę znowu weekend i znowu warto byłoby coś upiec... Dawniej w każdy weekend piekłam coś słodkiego. Muszę jednak przyznać, że teraz już mi się zbytnio nie chce, ale mimo to zwykle znajduję czas i choć czasami mi się zbytnio nie chce to jednak wyczarowuję coś pysznego dla mojej rodzinki. Tym razem to był właśnie ten deser, który polecam Wam choć raz spróbować.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 16.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Biszkopt:

4 szt.jajek
150 gcukru kryształ
5 łyżekgorącej wody
130 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1 łyżkakakao
1 łyżkasypkiej mielonej kawy
szczyptasoli

Krem:

0,75 lmleka
2 op.budyniów waniliowych w proszku
2 łyżkisypkiej kawy rozpuszczalnej
250 gmiękkiego masła
8 łyżekcukru pudru

Wierzch:

2 kubeczkiśmietany
2 op.cukru waniliowego
kakao do ozdoby

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W misce zmiksuj żółtka z cukrem do osiągnięcia pianki, łyżka po łyżce dodawaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj.
  2. Potem wsyp mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao, wymieszaj a na końcu delikatnie połącz z pianą z białek ubitą ze szczyptą soli.
  3. Ciasto wylej na wysmarowaną masłem i posypaną mąką małą blaszkę (32x22cm, posmarowałam tylko dno blaszki) i piecz 20 minut w temperaturze 160 stopni.
  4. Pozostaw do ostygnięcia, posmaruj kremem i posłodzoną śmietaną (zużyłam 2 kubeczki) a wierzch ozdób kakao.
  5. Krem: Ugotuj budyń z 0,75 l mleka, 2 budyniów waniliowych w proszku i 2 łyżek sypkiej kawy rozpuszczalnej, pozostaw do ostygnięcia a potem zmiksuj z 250 g miękkiego masła i 8 łyżkami cukru pudru. 
  6. Gotowe ciasto schłodź w lodówce.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj