Ciasto mocca ze śmietaną

Dodał: NajKasia, 16.6.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Za chwilę znowu weekend i znowu warto byłoby coś upiec... Dawniej w każdy weekend piekłam coś słodkiego. Muszę jednak przyznać, że teraz już mi się zbytnio nie chce, ale mimo to zwykle znajduję czas i choć czasami mi się zbytnio nie chce to jednak wyczarowuję coś pysznego dla mojej rodzinki. Tym razem to był właśnie ten deser, który polecam Wam choć raz spróbować.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 16.6.2021
Kategorie:
SKŁADNIKI
Biszkopt:
4 szt.jajek
150 gcukru kryształ
5 łyżekgorącej wody
130 gmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1 łyżkakakao
1 łyżkasypkiej mielonej kawy
szczyptasoli
Krem:
0,75 lmleka
2 op.budyniów waniliowych w proszku
2 łyżkisypkiej kawy rozpuszczalnej
250 gmiękkiego masła
8 łyżekcukru pudru
Wierzch:
2 kubeczkiśmietany
2 op.cukru waniliowego
kakao do ozdoby
- W misce zmiksuj żółtka z cukrem do osiągnięcia pianki, łyżka po łyżce dodawaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj.
- Potem wsyp mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao, wymieszaj a na końcu delikatnie połącz z pianą z białek ubitą ze szczyptą soli.
- Ciasto wylej na wysmarowaną masłem i posypaną mąką małą blaszkę (32x22cm, posmarowałam tylko dno blaszki) i piecz 20 minut w temperaturze 160 stopni.
- Pozostaw do ostygnięcia, posmaruj kremem i posłodzoną śmietaną (zużyłam 2 kubeczki) a wierzch ozdób kakao.
- Krem: Ugotuj budyń z 0,75 l mleka, 2 budyniów waniliowych w proszku i 2 łyżek sypkiej kawy rozpuszczalnej, pozostaw do ostygnięcia a potem zmiksuj z 250 g miękkiego masła i 8 łyżkami cukru pudru.
- Gotowe ciasto schłodź w lodówce.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Mocca řezy se zakysankou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Mocca rezy s kyslou smotanou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Mocca-Schnitten mit saurer Sahne an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Tejfölös mokka szelet.
KOMENTARZE DO PRZEPISU