NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto marzeń - budyniowe jamki zalane kwaśną śmietaną
Ciasto marzeń - budyniowe jamki zalane kwaśną śmietaną
Przepis Ciasto marzeń - budyniowe jamki zalane kwaśną śmietaną
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   22.3.2023

Ciasto marzeń - budyniowe jamki zalane kwaśną śmietaną

Fantastyczny, u nas chyba najbardziej lubiany deser, który przygotowuję prawie w każdy weekend. Jest bardzo soczysty i bardzo smaczny. Przygotowywałam go już z różnymi smakami budyniu. Zarówno waniliowy jak i bananowy ale też truskawkowy albo malinowy, ale i tak najlepiej sprawdza się stara dobra klasyka z budyniem waniliowym. Śmietany na wierzch już nie słodzę, ale jeśli lubisz słodsze desery to polecam dodać do niej cukier waniliowy.

45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

5 szt.
żółtek
5 szt.
białek
230 g
cukru kryształ
1 op.
cukru waniliowego
100 ml
letniej wody
100 ml
oleju
1/2 op.
proszku do pieczenia
280 g
mąki
1 łyżka
kakao

Budyń:

1 l
mleka
2 op.
budyniu waniliowego
2 łyżki
cukru kryształ

Wierzch:

3 op.
kwaśnej śmietany
trochę
kakao nesquik
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka ubij z cukrem, cukrem waniliowym i letnią woda do osiągnięcia pianki. Potem dodaj olej, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec wymieszaj z pianą z białek. 
  2. Połowę ciasta wylej na blaszkę, wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Do drugiej połowy ciasta dodaj kakao i wymieszaj. Nałóż na jasne ciasto i patyczkiem zrób koła. 
  3. Na tak przygotowane ciasto łyżką nałóż kupki ugotowanego gorącego budyniu.  
  4. Piecz w temperaturze 180 przez około pół godziny. Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Wbij ją w miejsce bez budyniu i gdy jest sucha to wyjmij ciasto z piekarnika. 
  5. Na gorące ciasto z budyniem nałóż 3 opakowania kwaśnej śmietany - ja jej nie słodzę, ale Ty możesz dodać cukier waniliowy. 
  6. Wierzch posyp kakao nesquik. Pozostaw  do ostygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz