Ciasto kakaowe z twarogiem, jeżynami i galaretką budyniową

Przepis Ciasto kakaowe z twarogiem, jeżynami i galaretką budyniową

Dodał: NajKasia, 16.4.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasta owocowe są bardzo lubiane a ja spróbowałam zrobić coś nowego z twarogiem i galaretką budyniową. Aby ciasto było trochę zdrowsze to zrobiłam je z pełnoziarnistej mąki orkiszowej.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 16.4.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Na ciasto:

1 kubek(250 ml) mąki
1 kubekpełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 kubekmleka
1 kubekoleju
1 kubekcukru pudru
2 łyżkikakao (czubate)
szczyptasoli
3 szt.jajek
1 małe op.proszku do pieczenia

Na nadzienie:

500 gpełnotłustego twarogu
1 kubeczekkwaśniej śmietany 18%
1 łyżeczkaEkstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr.Oetker
mlekowedług potrzeb
cukierdo smaku
miskajeżyn około 250 g

Na galaretkę:

650 mlwody
100 mlsoku owocowego lub syropu
2 op.waniliowych budyniów w proszku
cukierdo smaku
1 łyżkasoku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wszystko oprócz jeżyn zmiksuj na gładką masę. Posłódź do smaku i według potrzeby rozrzedź mlekiem. Masa nie może być zbyt rzadka. Po prostu musi być w sam raz, aby dało się ją ładnie rozcierać. Twaróg rozetrzyj na spód z ciasta i wygładź szpatułką. Obficie przykryj jeżynami.
  2. Ciasto zrób w ten sposób, że całe jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia białej gęstej piany. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo, na przemian z mlekiem dodawaj do piany z jajek. Dodaj szczyptę soli. Na koniec małym strumieniem wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) z wyższymi krawędziami wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wygładź szpatułką i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut. Następnie pozostaw ciasto na kratce do całkowitego ostygnięcia.
  3. W zwykły sposób ugotuj budyń. Dosłódź do smaku i w zimnej kąpieli wodnej stale mieszając pozostaw aby trochę ostygł. Letni budyń ostrożnie wlej na jeżyny i daj ciasto do lodówki aby się schłodziło. Pokrój na kawałki i możesz podawać.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj