NajPrzepis.pl Ciasto kakaowe z twarogiem, jeżynami i galaretką budyniową
Ciasto kakaowe z twarogiem, jeżynami i galaretką budyniową
Przepis Ciasto kakaowe z twarogiem, jeżynami i galaretką budyniową
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ciasta owocowe są bardzo lubiane a ja spróbowałam zrobić coś nowego z twarogiem i galaretką budyniową. Aby ciasto było trochę zdrowsze to zrobiłam je z pełnoziarnistej mąki orkiszowej.

NajKasia    ·   16.4.2022

Ciasto kakaowe z twarogiem, jeżynami i galaretką budyniową

Ciasta owocowe są bardzo lubiane a ja spróbowałam zrobić coś nowego z twarogiem i galaretką budyniową. Aby ciasto było trochę zdrowsze to zrobiłam je z pełnoziarnistej mąki orkiszowej.

Składniki

Na ciasto:

1 kubek
(250 ml) mąki
1 kubek
pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 kubek
mleka
1 kubek
oleju
1 kubek
cukru pudru
2 łyżki
kakao (czubate)
szczypta
soli
3 szt.
jajek
1 małe op.
proszku do pieczenia

Na nadzienie:

500 g
pełnotłustego twarogu
1 kubeczek
kwaśniej śmietany 18%
1 łyżeczka
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr.Oetker
mleko
według potrzeb
cukier
do smaku
miska
jeżyn około 250 g

Na galaretkę:

650 ml
wody
100 ml
soku owocowego lub syropu
2 op.
waniliowych budyniów w proszku
cukier
do smaku
1 łyżka
soku z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystko oprócz jeżyn zmiksuj na gładką masę. Posłódź do smaku i według potrzeby rozrzedź mlekiem. Masa nie może być zbyt rzadka. Po prostu musi być w sam raz, aby dało się ją ładnie rozcierać. Twaróg rozetrzyj na spód z ciasta i wygładź szpatułką. Obficie przykryj jeżynami.
  2. Ciasto zrób w ten sposób, że całe jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia białej gęstej piany. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Stopniowo, na przemian z mlekiem dodawaj do piany z jajek. Dodaj szczyptę soli. Na koniec małym strumieniem wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj. Formę do pieczenia (25 x 35 cm) z wyższymi krawędziami wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wygładź szpatułką i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 20 minut. Następnie pozostaw ciasto na kratce do całkowitego ostygnięcia.
  3. W zwykły sposób ugotuj budyń. Dosłódź do smaku i w zimnej kąpieli wodnej stale mieszając pozostaw aby trochę ostygł. Letni budyń ostrożnie wlej na jeżyny i daj ciasto do lodówki aby się schłodziło. Pokrój na kawałki i możesz podawać.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz