Ciasto kakaowe z jabłkami

Przepis Ciasto kakaowe z jabłkami

Dodał: NajKasia, 2.7.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W tym roku mam w ogrodzie bardzo dużo owoców więc co chwilę piekę jakieś ciasta z owocami. Teraz robię je z jabłkami. Aby nie robić cały czas tylko strudli, zaczęłam w internecie szukać też innych przepisów z jabłek, których jeszcze nie znałam. I w ten sposób znalazłam ten przepis, na ciasto które jest bardzo kakaowe ale jednocześnie doskonałe. Wymaga trochę pracy, ale warto je zrobić. U mnie w domu wszystkim smakowało i na pewno nie był to ostatni raz, gdy je upiekłam.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 2.7.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:
5 szt.jajek
200 gcukru pudru
1 opakowaniecukru waniliowego
200 mloleju
1 łyżkarumu
250 gmąki
30 gkakao
1 małe opakowanieproszku do pieczenia
szczyptasoli
Nadzienie jabłkowe:
6 szt.większych jabłek
100 mlwody
200 gcukru
3 łyżkirumu
100 ggorzkiej czekolady
200 gmasła
Polewa:
150 ggorzkiej czekolady
75 gmasła
3 łyżkioleju

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia pianki, oddaj olej i rum. W drugiej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól). Potem tę sypką mieszankę wymieszaj z mokrymi składnikami.
  2. Ciasto wylej na posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę z wyższymi brzegami o wymiarach 30x20cm i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 °C przez 20 min.
  3. Po upieczeniu pozostaw spód aby całkowicie ostygł. Potem spód przetnij na pół, zdejmij wierzchnią część i rozdrobnij na małe kawałki do innej miski.
  4. Drugą połowę pozostaw na blaszce (lepiej jest piec spód na blaszce ze zdejmowanymi brzegami).
  5. Nadzienie jabłkowe:
    Jabłka umyj, obierz ze skórki i wytnij z nich ogryzki. Zetrzyj je na tarce i daj do garnka razem z cukrem i wodą. Gotuj dopóki nie zmiękną. Potem zmiksuj je blenderem na mus.
  6. Potem gorący mus wymieszaj z rumem, pokrojoną czekoladą i masłem. Mieszaj dopóki czekolada się nie rozpuści a potem pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodaj mieszankę jabłkową do rozdrobnionego spodu z ciasta i wymieszaj na gładką masę.
  7. Tą mieszanką posmaruj pierwszy ostygnięty spód i ładnie wygładź. Daj do lodówki co najmniej na pół godziny a w tym czasie przygotuj polewę czekoladową.
  8. Polewa:
    Pozostaw do rozpuszczenia w kąpieli wodnej. Trochę polewy czekoladowej odlej do rękawa cukierniczego a resztą polej ostygnięte ciasto, pozostaw na chwilę aby lekko stężała i zrób na niej ozdoby z reszty polewy, którą masz w rękawie cukierniczym.
  9. Gotowe ciasto włóż do lodówki i pozostaw aby stężało, najlepiej na całą noc.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj