Ciasto jagodowe bez pieczenia

Przepis Ciasto jagodowe bez pieczenia

Dodał: NajKasia, 23.4.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Miałam gości ze Słowacji i chciałam przygotować coś szybkiego, pięknego i oczywiście również smacznego. I dokładnie takim przysmakiem jest ten tort jagodowy bez pieczenia.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 23.4.2021

Kategorie: Torty, Słodkie torty

Czas przygotowania:

SKŁADNIKI

Spód:

200 gherbatników
85 ggorzkej czekolady
80 gmasła

Warstwa jagodowa:

350 gjagód
120 gcukru
500 gdelikatnego twarogu
500 ggreckiego jogurtu naturalnego
250 mlśmietany kremówki
36 gżelatyny w proszku

Do ozdobienia:

250 mlśmietany kremówki
3 łyżkicukru pudru
jagody
listki mięty

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Herbatniki rozgnieć na drobny proszek, dodaj rozpuszczoną czekoladę i rozpuszczone masło. Wymieszaj i wyłóż tę masę na dno formy do tortów i odłóż do lodówki aby stężała.
  3. Jogurt i twaróg wymieszaj razem i odłóż na bok.
  4. Żelatynę zalej 5 łyżkami wody. Pozostaw aby napęczniała. Jagody zasyp cukrem i na delikatnym ogniu stale mieszając grzej dopóki cukier się nie rozpuści. Delikatnie rozgnieć jagody drewnianą łyżką i odstaw z ognia. Jagody przelej do wyższego naczynia i zmiksuj blenderem. Przelej przez gęstsze sitko.
  5. Żelatynę stale mieszając zagrzej, dopóki się ładnie nie rozpuści, ale uważaj, aby nie zaczęła wrzeć - wtedy straci swoje właściwości.
  6. Do ciepłych przelanych przez sitko jagód dodaj około 4 łyżek rozpuszczonej żelatyny i wszystko wlej z powrotem do naczynia z jagodami. Pozostaw do ostygnięcia ale uważaj aby nie zaczęło zastygać.
  7. Mus jagodowy dodaj do jogurtu wymieszanego z twarogiem. Wszystko razem wymieszaj aby żelatyna dostała się równomiernie do całej masy. Na koniec dodaj do tego ubitą śmietanę kremówkę. Wszystko razem wymieszaj i wylej na spód z herbatników. Daj do lodówki aby zastygło, najlepiej na całą noc. 
  8. Przed podaniem ozdób bitą śmietaną i cukrem oraz jagodami i listkami mięty.

Mój blog: Adkas-tastyfood

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj