NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Ciasto jagodowe bez pieczenia
Ciasto jagodowe bez pieczenia
Przepis Ciasto jagodowe bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Miałam gości ze Słowacji i chciałam przygotować coś szybkiego, pięknego i oczywiście również smacznego. I dokładnie takim przysmakiem jest ten tort jagodowy bez pieczenia.

NajKasia    ·   23.4.2021

Ciasto jagodowe bez pieczenia

Miałam gości ze Słowacji i chciałam przygotować coś szybkiego, pięknego i oczywiście również smacznego. I dokładnie takim przysmakiem jest ten tort jagodowy bez pieczenia.

30 min.
Przygotowanie
Składniki

Spód:

200 g
herbatników
85 g
gorzkej czekolady
80 g
masła

Warstwa jagodowa:

350 g
jagód
120 g
cukru
500 g
delikatnego twarogu
500 g
greckiego jogurtu naturalnego
250 ml
śmietany kremówki
36 g
żelatyny w proszku

Do ozdobienia:

250 ml
śmietany kremówki
3 łyżki
cukru pudru
jagody
listki mięty
Sposób przepisu
Drukuj
30 min.
Przygotowanie
  1. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 24 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Herbatniki rozgnieć na drobny proszek, dodaj rozpuszczoną czekoladę i rozpuszczone masło. Wymieszaj i wyłóż tę masę na dno formy do tortów i odłóż do lodówki aby stężała.
  3. Jogurt i twaróg wymieszaj razem i odłóż na bok.
  4. Żelatynę zalej 5 łyżkami wody. Pozostaw aby napęczniała. Jagody zasyp cukrem i na delikatnym ogniu stale mieszając grzej dopóki cukier się nie rozpuści. Delikatnie rozgnieć jagody drewnianą łyżką i odstaw z ognia. Jagody przelej do wyższego naczynia i zmiksuj blenderem. Przelej przez gęstsze sitko.
  5. Żelatynę stale mieszając zagrzej, dopóki się ładnie nie rozpuści, ale uważaj, aby nie zaczęła wrzeć - wtedy straci swoje właściwości.
  6. Do ciepłych przelanych przez sitko jagód dodaj około 4 łyżek rozpuszczonej żelatyny i wszystko wlej z powrotem do naczynia z jagodami. Pozostaw do ostygnięcia ale uważaj aby nie zaczęło zastygać.
  7. Mus jagodowy dodaj do jogurtu wymieszanego z twarogiem. Wszystko razem wymieszaj aby żelatyna dostała się równomiernie do całej masy. Na koniec dodaj do tego ubitą śmietanę kremówkę. Wszystko razem wymieszaj i wylej na spód z herbatników. Daj do lodówki aby zastygło, najlepiej na całą noc. 
  8. Przed podaniem ozdób bitą śmietaną i cukrem oraz jagodami i listkami mięty.

Mój blog: Adkas-tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz