Ciasto drożdżowe z twarogiem, morelami i kruszonką

Przepis Ciasto drożdżowe z twarogiem, morelami i kruszonką

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ciasto drożdżowe z twarogiem, morelami i kruszonką.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 29.3.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

125 mlciepłego mleka
1 szt.jajko
50 gmasła
250 gmąki
50 gcukru
12 gdrożdży
1 łyżeczkarumu
szczyptasoli

Nadzienie:

250 gmiękkiego twarogu
2 łyżkicukru pudru
250 gmoreli

Kruszonka:

80 gmasła
80 gcukru
80 gmąki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do mleka wkrusz drożdże, dodaj cukier i trochę mąki. Zamieszaj i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Do zaczynu dodaj miękkie masło, jajka, mąkę, rum i sól i wyrób z tego gładkie ciasto. Posyp je mąką, przykryj ściereczką i pozostaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu ciasto wyłóż na posmarowaną blaszkę. Posmaruj twarogiem wymieszanym z cukrem. Połóż morele pokrojone w półksiężyce i posyp kruszonką.
  4. Piecz w temperaturze 180 °C aż będzie miało złoty kolor. Pozostaw do ostygnięcia, posyp cukrem pudrem i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj