NajPrzepis.pl Desery Kołacze Ciasto drożdżowe z twarogiem i kruszonką
Ciasto drożdżowe z twarogiem i kruszonką
Przepis Ciasto drożdżowe z twarogiem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z twarogiem i kruszonką. Świetny przepis na szybkie i bardzo łatwe ciasto drożdżowe, które jest u nas w domu bardzo lubiane.

NajKasia    ·   2.4.2021

Ciasto drożdżowe z twarogiem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z twarogiem i kruszonką. Świetny przepis na szybkie i bardzo łatwe ciasto drożdżowe, które jest u nas w domu bardzo lubiane.

45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

480 g
mąki
100 g
masła
3 szt.
żółtek
1 op.
cukru waniliowego
1/4 łyżeczki
soli
100 ml
mleka
30 g
cukru pudru
starta skórka z 1 cytryny

Zaczyn:

42 g
drożdży
130 ml
ciepłego mleka
20 g
cukier puder
20 g
mąki

Nadzienie twarogowe:

500 g
twarogu
2 op.
cukru waniliowego
60 g
cukru pudru
3 szt.
żółtek
20 g
budyniu waniliowego
starta skórka z 1 cytryny

Kruszonka:

120 g
masła
120 g
mąki
80 g
cukru pudru

Dokończenie:

50 g
masła
20 ml
rumu
powidła śliwkowe
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Zaczyn:
    Do mleka rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i mąkę, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu aby powstał zaczyn.
  2. Nadzienie twarogowe:
    Wymieszaj wszystko razem.
  3. Kruszonka
    Z mąk, cukru i masła zrób kruszonkę.
  4. Ciasto:
    Na ciasto daj do miski mąkę, rozpuszczone letnie masło, żółtka, sól, skórkę z cytryny, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 1 godzinę.
  5. Ciasto rozwałkuj do rozmiarów blaszki (42x31cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj powidłami, na powidła nałóż nadzienie twarogowe i posyp kruszonką. Pozostaw jeszcze około 20 minut do wyrośnięcia i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ciasto polej rozpuszczonym masłem połączonym z rumem. Po ostygnięciu możesz posypać cukrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz