SKŁADNIKI
Na ciasto:
20 gdrożdży
60 gcukru
300 gmąki
150 mlmleka
1 op.cukru waniliowego
szczyptasoli (1/2 łyżeczki)
1 szt.jajko
50 gmargaryny
Ponadto będziemy potrzebować:
300 gjagód
A na kruszonkę:
50 gmąki
50 gmasła
50 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
kawałekmasła do posmarowania blaszki
- Z rozdrobnionych drożdży, łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek mleka wymieszaj zaczyn i pozostaw go w ciepłym miejscu.
- Do miski wsyp pozostałą mąkę i cukier.
Dodaj cukier waniliowy, sól jajka, powstały zaczyn i rozpuszczony tłuszcz. - Dodaj pozostałe mleko i wyrób elastyczne ciasto.
Pozostaw je w cieple do wyrośnięcia dopóki nie podwoi swojej objętości, trwa to około 1 godzinę. Klasyczną niską blaszkę wysmaruj masłem i ciasto za pomocą szpatułki lub ręcznie rozetrzyj równomiernie na blaszce. - Posyp obficie jagodami i posyp kruszonką, którą zrób po prostu w ten sposób, że wszystkie składniki na kruszonkę ugnieć palcami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 do 20 minut.
Autor: Naďa I. (Rebeka)
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Kynutý borůvkový koláč s posýpkou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Kysnutý čučoriedkový koláč s posýpkou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Heidelbeer-Streuselkuchen mit Hefeteig an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Áfonyás kelt tészta édes morzsával.
KOMENTARZE DO PRZEPISU