Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Przepis Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Dodał: NajKasia, 16.4.2022

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonkąPrzepis Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

U nas w domu to ciasto jest bardzo lubiane. Już niedługo będzie sezon na jagody więc koniecznie spróbuj. Robiłam je z różnymi owocami, ale ta wersja jest najlepsza!

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonkąPrzepis Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Dodał: NajKasia, 16.4.2022

Kategorie:

SKŁADNIKI

Na ciasto:

20 gdrożdży
60 gcukru
300 gmąki
150 mlmleka
1 op.cukru waniliowego
szczyptasoli (1/2 łyżeczki)
1 szt.jajko
50 gmargaryny

Ponadto będziemy potrzebować:

300 gjagód

A na kruszonkę:

50 gmąki
50 gmasła
50 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
kawałekmasła do posmarowania blaszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z rozdrobnionych drożdży, łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek mleka wymieszaj zaczyn i pozostaw go w ciepłym miejscu.
  2. Do miski wsyp pozostałą mąkę i cukier.
    Dodaj cukier waniliowy, sól jajka, powstały zaczyn i rozpuszczony tłuszcz.
  3. Dodaj pozostałe mleko i wyrób elastyczne ciasto.
    Pozostaw je w cieple do wyrośnięcia dopóki nie podwoi swojej objętości, trwa to około 1 godzinę. Klasyczną niską blaszkę wysmaruj masłem i ciasto za pomocą szpatułki lub ręcznie rozetrzyj równomiernie na blaszce.
  4. Posyp obficie jagodami i posyp kruszonką, którą zrób po prostu w ten sposób, że wszystkie składniki na kruszonkę ugnieć palcami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 do 20 minut.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj