NajPrzepis.pl Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
Przepis Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

U nas w domu to ciasto jest bardzo lubiane. Już niedługo będzie sezon na jagody więc koniecznie spróbuj. Robiłam je z różnymi owocami, ale ta wersja jest najlepsza!

NajKasia    ·   16.4.2022

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

U nas w domu to ciasto jest bardzo lubiane. Już niedługo będzie sezon na jagody więc koniecznie spróbuj. Robiłam je z różnymi owocami, ale ta wersja jest najlepsza!

Składniki

Na ciasto:

20 g
drożdży
60 g
cukru
300 g
mąki
150 ml
mleka
1 op.
cukru waniliowego
szczypta
soli (1/2 łyżeczki)
1 szt.
jajko
50 g
margaryny

Ponadto będziemy potrzebować:

300 g
jagód

A na kruszonkę:

50 g
mąki
50 g
masła
50 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
kawałek
masła do posmarowania blaszki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z rozdrobnionych drożdży, łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i 3 łyżek mleka wymieszaj zaczyn i pozostaw go w ciepłym miejscu.
  2. Do miski wsyp pozostałą mąkę i cukier.
    Dodaj cukier waniliowy, sól jajka, powstały zaczyn i rozpuszczony tłuszcz.
  3. Dodaj pozostałe mleko i wyrób elastyczne ciasto.
    Pozostaw je w cieple do wyrośnięcia dopóki nie podwoi swojej objętości, trwa to około 1 godzinę. Klasyczną niską blaszkę wysmaruj masłem i ciasto za pomocą szpatułki lub ręcznie rozetrzyj równomiernie na blaszce.
  4. Posyp obficie jagodami i posyp kruszonką, którą zrób po prostu w ten sposób, że wszystkie składniki na kruszonkę ugnieć palcami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 15 do 20 minut.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz