NajPrzepis.pl Desery Desery bez pieczenia Ciasto budyniowe bez pieczenia
Ciasto budyniowe bez pieczenia
Przepis Ciasto budyniowe bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ciasto musi się chłodzić przez co najmniej 4 godziny aby herbatniki zmiękły a potem możesz podawać.

NajKasia    ·   1.10.2022

Ciasto budyniowe bez pieczenia

Ciasto musi się chłodzić przez co najmniej 4 godziny aby herbatniki zmiękły a potem możesz podawać.

Składniki
432 g
herbatników
1000 ml
mleka
3 szt.
budyniu waniliowego w proszku
4 łyżki
cukru
200 g
masła
2 szt.
śmietany kremówki
2 szt.
śmietanfix
2 szt.
cukier waniliowy
1 szt.
polewa czekoladowa
do ozdoby płatki migdałów albo lentilki albo wiórki kokosowe
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na blaszce ułóż herbatniki w zależności od tego ile chcesz mieć kawałków ciasta (ja przygotowałam 18 szt.).
  2. Nadzienie 1:
    Zgodnie z instrukcją ugotuj gęsty budyń z jednego litra mleka, 3 budyniów i dodaj też 4 łyżki cukru. Pozostaw do ostygnięcia  (na wierzch ugotowanego budyniu daj kawałek folii spożywczej, aby się nie zrobiła skórka). W misce zmiksuj mikserem masło lub margarynę i stopniowo dodawaj ostygnięty budyń (smak nadzienia możesz poprawić dodając rum). Nałóż 1/2 nadzienia budyniowego, znów ułóż herbatniki, nałóż 1/2 nadzienia budyniowego i znów ułóż herbatniki.
  3. Nadzienie 2:
    Zmiksuj bitą śmietanę razem ze śmietanfixem i cukrem waniliowym i nałóż na herbatniki. Na wierzch nałóż ostatnią warstwę herbatników i polej polewą czekoladową. Ozdób według własnej fantazji :-) W ten sposób powstanie ciasto z czterech warstw herbatników, ale możesz je również zrobić z mniejszej ilości. Ciasto pozostaw aby się chłodziło przez co najmniej 4 godziny, aby herbatniki zmiękły.
  4. Wskazówka: Na 18 kawałków tego ciasta użyłam 3 i 1/2 opakowania herbatników bebe, ale możesz je zastąpić dowolnymi herbatnikami, dlatego w przepisie podałam ilość w gramach. Tak samo budyń, jeśli wolisz czekoladowy, truskawkowy albo bananowy to spokojnie możesz go zmienić :-)

    Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej 
    kucharki - Dorisa

     
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz