NajPrzepis.pl Ciasto bohemy z kremem z żółtek
Ciasto bohemy z kremem z żółtek
Przepis Ciasto bohemy z kremem z żółtek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Bardzo popularne ciasto bohemy, które z pewnością również polubisz. Ostatnio często mam ochotę na coś słodkiego więc często piekę ciasta. Szukam inspiracji w gazetach, w Internecie a czasami otwieram też starą książkę kucharską. Ten przepis znalazłam właśnie w starej książce kucharskiej. Bardzo mnie zaintrygowało to orzechowo-czekoladowe ciasto, które jest naprawdę bardzo smaczne i razem z kremem idealnie się dopełniają.

NajKasia    ·   31.8.2022

Ciasto bohemy z kremem z żółtek

Bardzo popularne ciasto bohemy, które z pewnością również polubisz. Ostatnio często mam ochotę na coś słodkiego więc często piekę ciasta. Szukam inspiracji w gazetach, w Internecie a czasami otwieram też starą książkę kucharską. Ten przepis znalazłam właśnie w starej książce kucharskiej. Bardzo mnie zaintrygowało to orzechowo-czekoladowe ciasto, które jest naprawdę bardzo smaczne i razem z kremem idealnie się dopełniają.

Składniki

Ciasto:

10 szt.
białek
400 g
cukru pudru
100 g
mielonycb orzechów włoskich
100 g
czekolady
100 g
mąki

Nadzienie:

10 szt.
żółtek
75 g
mąki
350 ml
mleka
200 g
masła
200 g
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego

Polewa:

200 g
ciemnej czekolady
6 łyżek
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka, mleko i mąkę zmiksuj w kąpieli wodnej do osiągnięcia pianki (możesz dodać również 500 ml mleka - jednak wtedy trzeba też zwiększyć ilość mąki do 100 g). Piankę odstaw i pozostaw aby trochę ostygła. Do delikatnie ostygniętej masy dodaj masło zmiksowane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  2. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę, potem stopniowo delikatnie wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Otrzymane ciasto podziel na 4 części i równomiernie rozetrzyj na blaszce (30x30), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będzie złociste.
  3. Upieczone ciasta pozostaw do ostygnięcia i możesz układać warstwy. Ciasto - nadzienie - ciasto - nadzienie - ciasto - nadzienie - ciasto - nadzienie - polewa.
  4. Polewa - czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej i rozpuść mieszając.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz