NajPrzepis.pl Desery Desery bez pieczenia Ciasto 3BIT z herbatników (BEZ PIECZENIA)
Ciasto 3BIT z herbatników (BEZ PIECZENIA)
Przepis Ciasto 3BIT z herbatników (BEZ PIECZENIA)
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Ciasta bez pieczenia są najlepsze! Herbatniki w połączeniu z karmelowym i waniliowym nadzieniem to coś, czemu nie da się oprzeć. Na wierzchu bita śmietana posypana tartą czekoladą. To prawdziwa bomba kaloryczna, jeśli jednak lubisz bardzo słodkie ciasta to ten przepis jest właśnie dla Ciebie :) Koniecznie spróbuj, to jedno z lepszych ciast bez pieczenia :)

NajKasia    ·   19.1.2022

Ciasto 3BIT z herbatników (BEZ PIECZENIA)

Ciasta bez pieczenia są najlepsze! Herbatniki w połączeniu z karmelowym i waniliowym nadzieniem to coś, czemu nie da się oprzeć. Na wierzchu bita śmietana posypana tartą czekoladą. To prawdziwa bomba kaloryczna, jeśli jednak lubisz bardzo słodkie ciasta to ten przepis jest właśnie dla Ciebie :) Koniecznie spróbuj, to jedno z lepszych ciast bez pieczenia :)

Składniki

Spód:

300 g
herbatników
200 g
masła

Warstwa karmelowa:

170 g
brązowego cukru
140 ml
śmietany kremówki
60 g
masła

Krem waniliowy:

500 ml
mleka
2 szt.
żółtka
2 łyżki
cukru
1 op.
budyniu waniliowego
1 łyżka
mąki (łyżka czubata - około 40 g)
50 g
masła

Bita śmietana:

200 ml
śmietany kremówki
1 łyżka
cukru pudru
1 op.
śmietanfix

Wierzch:

czekolada do starcia na tarce
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj formę o wymiarach 22x22 cm. Na dno nałóż 1/2 masy z herbatników - herbatniki rozmiksuj i dodaj do nich rozpuszczone masło.
  2. Brązowy cukier, śmietanę i masło daj do mniejszego garnka. Podgrzej na mniejszym ogniu i od czasu do czasu mieszając ugotuj gęstą masę (gotuj około 15 - 20 minut).
  3. Ugotowany karmel nałóż na ciasto z herbatników i ładnie wygładź. Nałóż na niego drugą połowę ciasta z herbatników.
  4. W 150 ml mleka wymieszaj żółtko, cukier, budyń waniliowy i mąkę. Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia, dodaj mieszankę z budyniem i ugotuj gęsty krem. Gęsty krem odstaw z ognia i pozostaw aby trochę ostygł. Następnie dodaj masło i rozpuść je mieszając. 
  5. Delikatnie ciepły krem nałóż na drugą warstwę herbatników. Pozostaw aby całkowicie ostygł.
  6. Na wierzch daj ubitą śmietanę z cukrem i śmietanfixem. Posyp tartą czekoladą. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz