NajPrzepis.pl Chrupiące francuskie bagietki
Chrupiące francuskie bagietki
Przepis Chrupiące francuskie bagietki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nareszcie znalazłam przepis na francuskie bagietki, które są ekstremalnie chrupiące. Z ciastem pracowało się doskonale, było elastyczne i wcale się nie kleiło. Z tej ilości składników wyszły mi 2 większe bagietki.

NajKasia    ·   30.3.2020

Chrupiące francuskie bagietki

Nareszcie znalazłam przepis na francuskie bagietki, które są ekstremalnie chrupiące. Z ciastem pracowało się doskonale, było elastyczne i wcale się nie kleiło. Z tej ilości składników wyszły mi 2 większe bagietki.

105 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1 kubek
wody
3 kubki
mąki
1 opakowanie (10 g)
suszonych drożdży
1 łyżeczka
soli
1 szczypta
cukru
1 łyżka
oleju (oliwy z oliwek)
Sposób przepisu
Drukuj
105 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Do letniej wody wsyp drożdże, dodaj cukier i trochę mąki i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Dodaj olej, sól, resztę mąki i wymieszaj aż powstanie gęstsze ciasto.
  3. Pozostaw co najmniej na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie zrób 2 bagietki. Pozostaw je na blaszce co najmniej na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie zrób na każdej bagietce 3 nacięcia.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 °C. Przy nagrzewaniu piekarnika możesz dać na dolny poziom rondelek z wodą, aby przy pieczeniu była w piekarniku para. W ten sposób bagietki wyjdą jeszcze bardziej chrupiące. Piecz około 25 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz