Chrupiące ciasteczka orzechowe wypełnione kremem czekoladowym

Przepis Chrupiące ciasteczka orzechowe wypełnione kremem czekoladowym
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Ten przepis pochodzi z 1973 roku, o ile nie powstał jeszcze wcześniej. Już wtedy wiedzieli, że proste i smaczne wypieki to jest to.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Ciasto:

350 gmąki tortowej
200 gmargaryny lub masła
150 gcukru
1 szt.jajko
2 szt.żółtko
odrobinasoli
2 opakowaniacukru waniliowego
2 łyżkirumu
150 gmielonych orzechów włoskich
2 szt.białko
skórka z cytryny aby poprawić smak

Nadzienie:

100 ggorzkiej czekolady
40 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Masło lub margarynę pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj cukier waniliowy, cukier, sól, skórkę z cytryny, 2 żółtka, 1 jajko, mąkę, rum.  Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie a następnie włóż do lodówki na godzinę.
  2. Z ciasta uformuj małe kulki (wielkości wiśni) i zanurz je w białku a następnie obtocz w mielonych orzechach włoskich.
  3. Ułóż je na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  4. Masło ucieraj do osiągnięcia pianki i stopniowo cienkim strumieniem wlewaj lekko ciepłą, rozpuszczoną czekoladą. Kulki sklej kremem i możesz je podawać.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj