NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Cheesecake z jagodowym marmurkowym efektem
Cheesecake z jagodowym marmurkowym efektem
Przepis Cheesecake z jagodowym marmurkowym efektem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.3.2022

Cheesecake z jagodowym marmurkowym efektem

Tym razem mam przepis na cheesecake, który jest wyjątkowy ze względu na wzorek. Dzięki polewie jagodowej, której nie wymieszałam z kremem, ale ładnie nałożyłam to ciasto wygląda ciekawie i nie potrzebuje już żadnej dodatkowej polewy ani zdobienia. Z pewnością zaskoczysz nim gości lub bliskich

30 min.
Przygotowanie
60 min.
Gotowanie
Składniki

Spód z herbatników

200 g
herbatników
100 g
masła

Nadzienie

500 g
delikatnego twarogu
250 g
kremowego serka
200 g
kwaśnej śmietany
2 sztuki
jajek
100 g
białej czekolady
80 g
cukru pudru
2 łyżki
mąki

Warstwa jagodowa

250g
rozmrożonych jagód
1 łyżka
skrobi kukurydzianej
1 sztuka (20 g)
cukru waniliowego
1 łyżka
cukru pudru
woda
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki zmiksuj. Dodaj masło w pokojowej temperaturze i ponownie zmiksuj. Powstałą mieszankę włóż do okrągłej formy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie dociśnij na bokach formy jak również na dnie formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10 minut.
  2. Przygotuj mieszankę jagodową. W odrobinie soku, który puściły rozmrożone jagody wymieszaj skrobię kukurydzianą. Jagody razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym gotuj na małym ogniu aż zgęstnieją. W zależności od konsystencji możesz również dolać wody. Delikatnie gęstą mieszankę jagodową przeciśnij przez sitko. Powstałą gładką część pozostaw do ostygnięcia.
  3. Twaróg, kremowy serek i kwaśną śmietanę zmiksuj razem. Potem zmiksuj z tym też jajka. Białą czekoladę rozpuść i wymieszaj z twarogową masą. Na koniec wymieszaj z mąką i cukrem.
  4. Połowę nadzienia wylej na spód z herbatników. Teraz wlej połowę mieszanki jagodowej i szpatułką na wierzchu zrób różne wzory. Następnie nalej drugą część nadzienia i na wierzch znów mieszankę jagodową, z której zrób wzorek - "efekt marmurkowy".
  5. Tak przygotowany cheesecake daj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 155 stopni na 50-60 minut. Podczas pieczenia cheesecake daj na dno piekarnika blaszkę z wodą. Po upieczeniu pozostaw cheesecake do ostygnięcia w uchylonym piekarniku co najmniej na pół godziny. Następnie odstaw cheesecake do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz