NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Cheesecake bez pieczenia Cheesecake Bajeczny
Cheesecake Bajeczny
Przepis Cheesecake Bajeczny
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Niebo w gębie. Cheesecake jest u nas w domu bardzo lubiany, nie ważne czy pieczony czy na zimno. Lubimy owocowe, waniliowe, czekoladowe albo też takie nietypowe, o smaku ulubionych batoników. Koniecznie spróbuj. Mam w zapasie też następne przepisy, które będę stopniowo dodawać.

NajKasia    ·   28.3.2023

Cheesecake Bajeczny

Niebo w gębie. Cheesecake jest u nas w domu bardzo lubiany, nie ważne czy pieczony czy na zimno. Lubimy owocowe, waniliowe, czekoladowe albo też takie nietypowe, o smaku ulubionych batoników. Koniecznie spróbuj. Mam w zapasie też następne przepisy, które będę stopniowo dodawać.

25 min.
Przygotowanie
70 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

200 g
herbatników maślanych
90 g
masła
1 łyżka
kakao

Nadzienie:

250 g
mascarpone
200 g
kwaśnej śmietany
250 g
delikatnego twarogu
1 szt.
batonik bajeczny
3 szt.
czeskich batoników sojowych (sójový suk)
25 g
wiórków kokosowych
2,5 łyżki
rumu
30 g
cukru pudru
1 szt.
jajko

Czekoladowa polewa ganache:

80 ml
śmietany kremówki
150 g
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
25 min.
Przygotowanie
70 min.
Gotowanie
  1. W blenderze zmiksuj herbatniki i dodaj kakao, krótko miksuj. Na koniec dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Na dno formy połóż papier do pieczenia, tylko na spód, na boki nie musisz. Herbatniki włóż do formy do pieczenia o średnicy 23 cm i piecz przez 10 minut w temperaturze 150 stopni, Gdy piecze się ciasto - spód z herbatników, przygotuj krem.
  2. Batonik bajeczny zmiksuj na mniejsze kawałki i odstaw na bok. Potem zmiksuj batoniki sojowe na małe kawałeczki. Krem przygotuj w ten sposób, że mascarpone, twaróg, kwaśną śmietanę, cukier, wiórki kokosowe, zmiksowane batony sojowe oraz jajko wymieszaj za pomocą miksera.
  3. Na wcześniej podpieczony spód wysyp zmiksowany batonik bajeczny a na to wlej krem. Piecz w temperaturze 150-160 stopni przez 50 do 60 minut. Obserwuj a gdy boki ciasta zaczną być żółte to spokojnie możesz wyłączyć piekarnik. Po upieczeniu dobrze jest zostawić cheesecake w piekarniku, aby nie opadł.
  4. Gdy cheesecake ostygnie możesz dać na niego czekoladową polewę ganache. Przygotowujesz ją w ten sposób, że w garnku roztapiasz czekoladę ze śmietaną. Potem polewasz tym ostygnięte ciasto.
  5. Ciasto daj do lodówki na noc.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz