Chałka prosta do zaplatania

Przepis Chałka prosta do zaplatania
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Chałka prosta do zaplataniaPrzepis Chałka prosta do zaplataniaPrzepis Chałka prosta do zaplatania
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Naszła mnie chęć na chałkę i muszę Wam powiedzieć, że była tak silna, że minutę później już musiałam tę chałkę zrobić. Wyrobiłam ciasto, pozostawiłam do wyrośnięcia, uplotłam i upiekłam. A przede wszystkim nie wytrzymałam nawet żeby zupełnie ostygła i jadłam ją jeszcze gorącą.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Chałka prosta do zaplataniaPrzepis Chałka prosta do zaplataniaPrzepis Chałka prosta do zaplatania
Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1kubek = 250 ml
3 kubkimąki
1 kubekciepłego mleka
1 kostkadrożdży
5 łyżekcukru
1 op.cukru waniliowego
10 łyżekrozpuszczonego masła
szczyptasoli
2 szt.żółtka
do smakurodzynki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do ciepłego mleka dodaj cukier waniliowy oraz cukier, wymieszaj, dodaj świeże drożdże i poczekaj żeby powstał zaczyn.
  2. Wszystkie pozostałe składniki daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które ładnie oddziela się od ścian miski. Jeśli jest taka potrzeba to dodaj więcej mąki (od jakości mąki zależy, jak bardzo chłonie ciecze).
  3. Ciasto pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 takie same części, z których zrób długie wałeczki. Ułóż je obok siebie i połącz wierzch. Zapleć chałkę i przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zaplatałam w taki sposób, że zawsze skrajny wałeczek przekładałam przez pozostałe dwa. Instrukcji jest bardzo dużo, każdy musi znaleźć swoją.
  5. Pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny a potem upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około pół godziny. Pozostaw do ostygnięcia na kratce i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj