NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Chałka świąteczna Chałka prosta do zaplatania
Chałka prosta do zaplatania
Przepis Chałka prosta do zaplatania
NajKasia    ·   20.12.2021

Chałka prosta do zaplatania

Naszła mnie chęć na chałkę i muszę Wam powiedzieć, że była tak silna, że minutę później już musiałam tę chałkę zrobić. Wyrobiłam ciasto, pozostawiłam do wyrośnięcia, uplotłam i upiekłam. A przede wszystkim nie wytrzymałam nawet żeby zupełnie ostygła i jadłam ją jeszcze gorącą.

45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
1kubek = 250 ml
3 kubki
mąki
1 kubek
ciepłego mleka
1 kostka
drożdży
5 łyżek
cukru
1 op.
cukru waniliowego
10 łyżek
rozpuszczonego masła
szczypta
soli
2 szt.
żółtka
do smaku
rodzynki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do ciepłego mleka dodaj cukier waniliowy oraz cukier, wymieszaj, dodaj świeże drożdże i poczekaj żeby powstał zaczyn.
  2. Wszystkie pozostałe składniki daj do miski, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które ładnie oddziela się od ścian miski. Jeśli jest taka potrzeba to dodaj więcej mąki (od jakości mąki zależy, jak bardzo chłonie ciecze).
  3. Ciasto pozostaw na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  4. Po wyrośnięciu ciasto podziel na 4 takie same części, z których zrób długie wałeczki. Ułóż je obok siebie i połącz wierzch. Zapleć chałkę i przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zaplatałam w taki sposób, że zawsze skrajny wałeczek przekładałam przez pozostałe dwa. Instrukcji jest bardzo dużo, każdy musi znaleźć swoją.
  5. Pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny a potem upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około pół godziny. Pozostaw do ostygnięcia na kratce i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz