Chałka świąteczna z rodzynkami, posypana migdałami

Przepis Chałka świąteczna z rodzynkami, posypana migdałami

Dodał: NajKasia, 1.2.2021

Kategorie: Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Bez chałki nawet nie umiem sobie wyobrazić dzisiejszego poranku... W tym roku znowu wypróbowałam na święta inny przepis i ta chałka co prawda nie jest puszysta jak piórko ale za to jest wspaniale gęsta i pachnąca, po prostu jak u mamy.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.2.2021

Kategorie: Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

600 gmąki tortowej
140 gcukru kryształ
1 płaska łyżeczkasoli
szczyptagałki muszkatołowej
1/2 opakowaniaskórki z cytryny
250 mlletniego mleka
30 gświeżych drożdży
120 grozpuszczonego masła
1 szt.jajko
rodzynki namoczone w rumie
siekane migdały a oprócz tego jajko do posmarowania
migdały do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ciasto zrób i pozostaw do wyrośnięcia w maszynie do chleba. Pozostaw je aby przebiegł cały cykl (90 minut) a następnie jeszcze kolejną godzinę i pół aby wyrastało zamknięte w maszynie do chleba.
  2. Następnie podziel je na 9 części, zrób "wężyki" i upleć klasyczną chałkę tzn. z czterech, trzech i dwóch pasm.
  3. Pozostaw aby wyrastała jeszcze kolejną godzinę i pół w woreczku foliowym.
  4. Następnie posmaruj całą chałkę roztrzepanym jajkiem, posyp posiekanymi migdałami i piecz 1 godzinę w temperaturze 160 stopni.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj